Operatie Pegasus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Operatie Pegasus
Onderdeel van Operatie Market Garden
Datum 22-23 oktober en november 1944
Locatie Renkum, Nederland
Strijdende partijen
Flag of the United Kingdom.svg Verenigd Koninkrijk Flag of Germany (1935–1945).svg nazi-Duitsland
Leiders en commandanten
Flag of the United Kingdom.svg David Dobie
Flag of the United Kingdom.svg Digby Tatham-Warter
Pegasus I en Pegasus II

Operatie Pegasus betrof twee militaire operaties (Pegasus 1 en 2) nabij Renkum in de Nederlandse provincie Gelderland in oktober en november 1944 met als doel geallieerde militairen na de Slag om Arnhem vanuit bezet gebied te evacueren over de Nederrijn naar geallieerd gebied.

Achtergrond[bewerken]

Na de nederlaag bij Arnhem moest de Britse 1e Luchtlandingsdivisie vele duizenden militairen achterlaten aan de noordzijde van de Rijn. Sommigen wisten zich te verbergen voor de Duitsers, anderen wisten te ontsnappen nadat ze gevangen waren genomen. Veel van deze militairen werden opgevangen en verborgen door het plaatselijke verzet op en rond de Veluwe.

Toen duidelijk werd dat het Britse tweede leger niet snel zou oprukken over de Rijn, werd een plan gemaakt om de vele verborgen militairen te evacueren over de Rijn. Luitenant-kolonel David Dobie, commandant van het eerste parachutistenbataljon, keerde via al eerder via Maurik terug achter de geallieerde linies om toestemming te verkrijgen en de actie te coördineren.

Verloop[bewerken]

Operatie Pegasus 1 in de nacht van 22 op 23 oktober 1944 was een succes, waarbij meer dan honderd mensen geëvacueerd werden. In de nacht van 22-23 oktober kreeg Easy Company van het 506th Parachute Infantry Regiment, Amerikaanse 101e Luchtlandingsdivisie de opdracht de evacuatie te beveiligen door een sterke patrouille naar de noordkant van de rivier te sturen. Onder de ontsnapte militairen van Pegasus 1 bevonden zich onder andere brigadegeneraal Gerald Lathbury en luitenant ter zee Charles Douw van der Krap.

Operatie Pegasus 2 in november was een mislukking, met diverse slachtoffers aan geallieerde zijde.

Nasleep[bewerken]

Gedurende de winter van 1944 werd er een aantal andere geallieerde militairen over de Rijn gesmokkeld, alleen of in kleine groepjes, veelal via de Biesbosch.