Opheers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opheers
Deelgemeente in België Vlag van België
Opheers (België)
Opheers
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Heers Heers
Fusie 1971
Coördinaten 50° 44′ NB, 5° 18′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,16 km²
Inwoners
(01/01/2020)
277
(67 inw./km²)
Overig
Postcode 3870
Netnummer 011
NIS-code 73022(C)
Detailkaart
Opheers (Limburg)
Opheers
Portaal  Portaalicoon   België

Opheers is een deelgemeente van de Belgische gemeente Heers in de provincie Limburg, het was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1971. Tot op heden maakt het gehucht Middelheers hoofdzakelijk deel uit van de parochie Opheers.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste vermelding is uit 1099 en 1138, en wel Ob Here. Opheers ligt dus hoger dan Heers. Vergelijk ook Batsheers (Bas-Heers).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Romeinse heerbaan van Tongeren naar Gembloers liep door het gebied van Opheers.

Opheers behoorde tot het persoonlijk domein van de Graven van Loon, en vanaf 1366 tot de Bisschoppelijke Tafel van het prinsbisdom Luik. In 1639 werd Opheers uitgegeven als heerlijkheid, samen met Batsheers, aan Henri de Rivière d'Arschot, die reeds heer van Heers was. In 1771 kwam Opheers aan François Lambert de Stockem. Vooral de Abdij van Herkenrode bezat aanzienlijke goederen in Opheers.

Gedurende de 17e en 18e eeuw had Opheers regelmatig van rondtrekkende troepen te lijden. Vooral in 1636 was er veel ellende, toen het dorp door troepen van Jan van Weert werd platgebrand.

De Sint-Lambertusparochie was afhankelijk van de parochie van Heers. Vanuit Opheers werd de Sint-Servatiuskapel te Middelheers bediend. Het patronaatsrecht was in handen van het Sint-Denijskapittel te Luik.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1961=volkstellingen

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Opheers ligt in Droog-Haspengouw. De hoogte varieert van 88 tot 127 meter. Nabij de Hoeve Herkenrode ontspringt de Wetterdelle, welke in noordwaartse richting stroomt en uiteindelijk via de Oostherk in de Herk uitmondt. Nog in de eerste helft van de 19e eeuw stroomde de beek in het midden van de huidige Opheersstraat.

Het leemplateau toont een open landschap waarop vooral akkerbouw wordt bedreven. Daarbij gaat het vooral om tarwe en suikerbieten.

In het uiterste zuiden van Opheers vindt men de vallei van de Jeker, welke over korte afstand ook de taalgrens markeert.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Batsheers, Heers, Bergilers (Belliek), Liek

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]