Ophiocordyceps

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ophiocordyceps
Camponotus leonardi mieren geparasiteerd door Ophiocordyceps unilateralis
Camponotus leonardi mieren geparasiteerd door Ophiocordyceps unilateralis
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota
Klasse:Sordariomycetes
Onderklasse:Hypocreomycetidae
Orde:Hypocreales
Familie:Ophiocordycipitaceae
Geslacht
Ophiocordyceps
Petch (1931)
Afbeeldingen Ophiocordyceps op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ophiocordyceps op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Ophiocordyceps (syn.:Cordycepioideus) is een geslacht van 140 entomopathogene schimmels in de familie Ophiocordycipitaceae.[1][2] Met de komst van genetische vingerafdrukken is het nu mogelijk geworden om dit soort schimmels in de juiste taxa te plaatsen. Zo bleek Cordyceps sinensis tot het geslacht Ophiocordyceps te behoren en niet tot het geslacht Cordyceps. De meeste blijken ongeslachtelijke vormen (anamorfen) van schimmels in de stam Ascomycota te zijn.

Ophiocordyceps unilateralis parasiteert mieren, waarbij het gedrag van de mier verandert. De mier bijt zich rond 12 uur vast om een bladnerf aan de onderkant van een blad, waardoor de sporen beter verspreidt worden.[3][4]

Ophiocordyceps sinensis leeft in de larven van de hopwortelboorder. Deze schimmel maakt een vruchtlichaam aan dat gebruikt wordt in de kruidengeneeskunde in de bergachtige gebieden van Nepal en Tibet.

Ophiocordyceps sinensis in twee rupsen van de hopwortelboorder. De ascocarp komt bij de bovenste rups via het hoofd naar buiten zetten. Het sclerotium bevindt zich in de rups en is dus niet zichtbaar.

Soorten[bewerken]

Externe link[bewerken]