Opleidings- en Trainingscentrum Rijden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een motorrijder van de Koninklijke Marechaussee wordt opgeleid door een instructeur van de Koninklijke Landmacht

Het Opleidings- en Trainingscentrum Rijden (afgekort OTCRIJ) is belast met het verzorgen van alle rijopleidingen van Defensie. In totaal werken er bijna 400 militairen en burgers van de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Marine en de Koninklijke Marechaussee. Zij verzorgen jaarlijks meer dan 11.000 opleidingen voor alle krijgsmachtdelen. Na het behalen van het examen voor zo’n rijopleiding wordt een militair rijbewijs afgegeven. Dit militair rijbewijs is (binnen zes maanden na afgifte) inwisselbaar voor het vergelijkbare civiele rijbewijs. Daarnaast verzorgt het OTCRij intern de opleidingen tot Instructeur Militaire Rijopleidingen en Militair Examinator.

Voor het geven rijopleidingen beschikt het OTCRij over ongeveer 550 voertuigen variërend van een lichte motorfiets met een gewicht van minder dan 200 kg tot een trekker/oplegger combinatie met Leopard 2 gevechtstank, waarvan het totale gewicht meer dan 100.000 kg bedraagt. Naast wielvoertuigen beschikt het OTCRij over enkele tientallen lichte en zware rupsvoertuigen.

Behalve rijopleidingen verzorgt het OTCRij ook chauffeursgerelateerde opleidingen, zoals bergingsopleidingen, vorkheftruckopleidingen en opleidingen op het gebied van gevaarlijke stoffen (ADR). Verder ondersteunt het OTCRij, indien gewenst, in aanvullende opleidingsbehoefte, zoals de chauffeurstraining voorafgaande aan oefeningen in andere omstandigheden dan die in Nederland gebruikelijk zijn. Deze trainingen kunnen in Nederland gegeven worden, maar ook in het buitenland. Zo zijn instructeurs van het OTCRij regelmatig aan het werk in bijvoorbeeld Afghanistan (TFU) en Noorwegen. Ten slotte ondersteunt het OTCRij ook regelmatig de verkoop van overtollig Defensiematerieel, door het geven van rijopleidingen aan buitenlandse chauffeurs.

De rijopleidingen worden voor het grootste gedeelte verzorgd op de Strijpse Kampen, een gebied dat direct naast de Generaal Majoor de Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot ligt. Hier is een van de modernste verkeersoefenterreinen van Europa gelegen. Op dit meer dan 23 kilometer lange circuit worden de aankomende chauffeurs de basisbeginselen van het rijden onderwezen. Het unieke terrein heeft alle mogelijke verkeerssituaties zoals rotondes, invoegstroken, hellingen, woonerven, fietspaden, verharde en onverharde weg en een oefenheuvel met verschillende soorten wegdek. Zelfs een laadperron voor spoorwegwagons hebben een plek op dit oefenterrein.

Een klein deel van de opleidingen wordt gegeven op de Bernhardkazerne in Amersfoort. Hier worden voornamelijk de opleidingen voor de Leopard 1 en Leopard 2 en de Pantserhouwitser 2000 verzorgd.

Het OTCRij beschikt naast voertuigen ook over zes rijsimulatoren. Op de vier statische rijsimulatoren worden de basisbeginselen van het rijden met rupsvoertuigen (Leopard 1 en Bergepanzer Büffel, YPR-765 en CV90) onderwezen. De twee mobiele rijsimulatoren kunnen op elke gewenste locatie aanvullende trainingen verzorgen voor een aantal vrachtwagen types.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]