Opperburen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opperburen
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Opperburen (Friesland)
Opperburen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Smallingerland Smallingerland
Coördinaten 53° 8′ NB, 5° 60′ OL
Overig
Postcode 9216
Woonplaats (BAG) Oudega
Foto's
Een boerderij (Rijksmonument) in Opperburen
Een boerderij (Rijksmonument) in Opperburen
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Opperburen (Fries: Opperbuorren) is een buurtschap in de gemeente Smallingerland, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten westen van Nijega en ten noorden van Oudega, waar het formeel onder valt. De buurtschap omvat de de bewoning aan de Opperbuorren Eest, de Opperbuorren West en de buurt aan de Gariperwei.

De buurtschap werd rond 1700 vermeld als d' Opperbuiren. Het is dan even daarvoor weer bewoond gebied geworden. Net als aan (zuid)westkant gelegen buurtschap Uiteinde bleek dat het tot de 14e eeuw werd bewoond. De twee plaatsen waren bijna een geworden zijn als een dorp toen het door onbekende redenen leeg is gelopen. Het bleef zo'n anderhalve eeuw onbewoond om daarna weer twee nederzettingen te ontwikkelen op zo goed als dezelfde plekken.

De buurt aan de Gariperwei was in het eerste deel van twintigste eeuw verbonden met de Schoolstraat van Oudega. Het was onverhard pad, dat waarschijnlijk een landpad was oorsprong was. Deze is daarna verdwenen. In de jaren 80 en 90 van de twintigste eeuw werden huizen vernieuwd en kwam er een aantal bij. Er vormt eigenlijk een eigen buurtje op die manier.