Opstand van Alpujarras (1568–1571)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opstand van Alpujarras (1568–1571)
Onderdeel van Mudéjar-opstand
Belangrijkste centra van de Morisco Revolt
Datum 24 december 1568 - maart 1571
Locatie het voormalige grondgebied van het Koninkrijk Granada
Resultaat massale verdrijving van moslims in Zuid-Spanje
Casus belli onvrede van de morisco's
Strijdende partijen
Flag of Cross of Burgundy.svg Spaanse Rijk Flag of Al-Andalus.svg Moslims van Andalusië
Gesteund door:
Zulfikar flag.svg Ottomaanse Rijk
Flag of Morocco (1258-1659).svg Sultanaat Marokko
Flag of Al-Andalus.svg Moslims van Kroon van Aragón
Leiders en commandanten
Flag of Cross of Burgundy.svg Filips II van Spanje
Flag of Cross of Burgundy.svg Juan van Oostenrijk
Flag of Cross of Burgundy.svg Iñigo López de Mendoza y Mendoza
Flag of Cross of Burgundy.svg Luis Fajardo
Flag of Cross of Burgundy.svg Gonzalo II Fernández de Córdoba
Flag of Al-Andalus.svg Aben Humeya
Flag of Al-Andalus.svg Abén Aboo
Flag of Al-Andalus.svg Farax Aben Farax
Zulfikar flag.svg Uluç Ali Pasja
Troepensterkte
2200
20.000 (1570)
4000
25.000 (1570)
40 schepen
Verliezen
21.000

De Opstand van de Alpujarras van 1568-1571, soms de Tweede oorlog van de Alpujarras of de Tweede Morisco opstand genoemd, was de tweede dergelijke opstand tegen de Castiliaanse Kroon in de bergachtige regio Alpujarra. De rebellen waren Moriscos, de nominaal katholieke afstammelingen van de Mudéjares (moslims onder Castiliaanse heerschappij) na de eerste rebellie van de Alpujarras (1499-1501).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tegen 1250 had de herovering van Spanje door de katholieke machten alleen het emiraat Granada in het zuiden van Spanje achtergelaten. In 1492 viel de stad Granada ten prooi aan de 'katholieke vorsten' - Ferdinand II van Aragón en Isabella I van Castilië - en onder de voorwaarden van capitulatie kwam de hele regio met een meerderheid van de moslims onder christelijke heerschappij te staan.

De islamitische inwoners van de stad kwamen echter al snel in opstand tegen het christelijk bestuur in 1499, gevolgd door de bergdorpen: deze opstand werd vrij snel onderdrukt, tegen 1501. De moslims onder christelijke heerschappij (tot dan toe bekend als Mudejares) waren toen verplicht om zich te bekeren tot het christendom en een nominaal katholieke bevolking te worden die bekend staat als "Moriscos".

Ontevredenheid onder de nieuwe "Moriscos" leidde tot een tweede rebellie, geleid door een Morisco bekend als Aben Humeya, van december 1568 en tot maart 1571. Dit gewelddadige conflict vond voornamelijk plaats in de bergachtige regio Alpujarra, op de zuidelijke hellingen van de Sierra Nevada, tussen de stad Granada en de Middellandse Zee en is vaak bekend als de oorlog van de Alpujarras.

Het merendeel van de Morisco-bevolking werd vervolgens uit het koninkrijk Granada verdreven en verspreid door het koninkrijk Castille (moderne Castillië, Extremadura en Andalusië). Omdat hierdoor veel kleinere nederzettingen in Granada hun bevolking kwijtraakten, werden katholieke kolonisten uit andere delen van het land binnengebracht om hen opnieuw te bevolken.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]