Optimaal valutagebied

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een optimaal valutagebied (Engels: optimum currency area; verkort OCA) is een concept uit de economie, waarmee een geografische regio wordt aangeduid waarvan de economische efficiëntie gemaximaliseerd zou kunnen worden door de invoering van één munteenheid.

Het concept beschrijft de optimale karakteristieken voor het samenvoegen van valuta's of voor het creëren van een nieuwe valuta. De theorie wordt vaak gebruikt om te helpen bepalen of een bepaald gebied wel of niet geschikt is om een monetaire unie te vormen, een van de laatste fases van economische integratie.

Een optimaal valutagebied kan vaak groter zijn dan een land. Een deel van de gedachte achter de euro was bijvoorbeeld dat individuele landen in Europa geen OCA zijn, maar Europa in zijn geheel wel. Veel economen zijn het hier echter niet mee eens. In theorie kan een OCA ook kleiner zijn dan een land. Sommige economen zeggen dat de Verenigde Staten, bijvoorbeeld, eigenlijk bestaat uit twee OCA's: het westen en het oosten.

Een belangrijk criterium voor een OCA is dat de gebieden die er deel van uitmaken zeer dicht bij elkaar liggen wat betreft hun conjunctuurcyclus, dit omdat dan hetzelfde monetair beleid kan worden toegepast.

De theorie van het optimale valutagebied werd bekend door de econoom Robert Mundell, alhoewel Abba Lerner ook al eerder werk op dit vlak deed.

Zie ook[bewerken]