Optiver

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Optiver
Logo
Oprichting 1986
Oprichter(s) Johann Kaemingk
Sleutelfiguren Jan Boomaars (CEO)
Land Nederland
Hoofdkantoor Amsterdam
Werknemers 997[1]
Producten Effecten
Industrie Financiële dienstverlening
Website https://www.optiver.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Optiver is een Nederlandse onderneming op het gebied van handel in financiële derivaten zoals opties.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Als optiehandelaar is de onderneming in 1986 opgericht, de naam van oprichter Johann Kaemingk. Door middel van een wetenschappelijke aanpak heeft hij samen met mede-directieleden Jan Dobber en Leo van den Berg het bedrijf uitgebouwd tot een van de grootste drie derivatenhandelaren van Amsterdam.[2] Optiver is actief op verschillende beurzen via de handel met computers en heeft naast het hoofdkantoor in Amsterdam vestigingen in Chicago en Sydney. Bij het bedrijf werken meer dan 500 mensen van wie ongeveer 350 in Amsterdam.

Omstreden[bewerken | brontekst bewerken]

Optiver handelt voor eigen rekening en risico en probeert te arbitreren tussen kleine prijsverschillen. Vanaf 2009 zou Optiver een samenwerking aangaan met het beursgenoteerde Binck om zo buiten de beurs om als wederpartij op te treden bij particuliere klantenorders van deze bank.[3] Deze plannen waren zeer omstreden.

Malversaties[bewerken | brontekst bewerken]

In juni 2008 werd Optiver door de Amerikaanse toezichthouder in staat van beschuldiging gesteld wegens ongeoorloofde manipulatie van de olieprijs. Drie medewerkers, onder wie directeuren Bastiaan van Kempen en Randal Meijer, zijn persoonlijk door de autoriteiten in staat van beschuldiging gesteld.[4][5] Het bedrijf kreeg in april 2012 een boete van 14 miljoen dollar van de Amerikaanse toezichthouder CFTC vanwege deze kwestie.

Quote-lijst[bewerken | brontekst bewerken]

De oprichters Johann Kaemingk, Ruud Vlek en Chris Oomen hebben een notering in de rijkenlijst van de Quote 500

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]