Orang Pendek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Artistieke impressie van een Orang Pendek.

Orang Pendek (sedapa of segoegoe) betekent letterlijk 'korte mens'. Hij zou op het eiland Sumatra leven. Het is een mysterieus wezen waarvan het bestaan in twijfel mag worden getrokken. Wel zijn er vele boeren en verslaggevers in Sumatra die claimen de Orang Pendek gezien te hebben. Volgens deze verhalen zou het een direct familielid zijn van de mensaap en de mens. Zo zou hij op twee benen lopen en een erg menselijk gelaat hebben.

De Orang Pendekmythe behoort in dezelfde categorie als die van Bigfoot en de yeti. Zijn mogelijke, maar onwaarschijnlijke bestaan is een typisch onderzoeksobject voor de cryptozoölogie. Er zijn diersoorten die heel lang een mythe waren, maar alsnog "ontdekt" zijn.

In 1932 zou een jong zijn doodgeschoten en verzonden naar het zoölogisch museum te Buitenzorg (Bogor, Java). Hoewel de kranten spraken over de "missing link", was de Nederlandse pers kritischer:

Noch het skelet, noch de huid vertoont eenige menschelijke eigenschap; alleen heeft men door het afvijlen van de tanden, het kaalscheren van de huid, het afsnijden van de staart en het opwippen van de neus getracht het geheel iets menschelijks te geven.

Latere tekenen van deze korte mens komen uit 1994-1998[bron?] toen paleoantropoloog Ronald J. Clark in het grottensysteem Sterkfontein in Zuid-Afrika een aantal fossielen bekeek van een opgraving. Bij deze opgraving vond hij een uiteindelijk compleet skelet van een kleine versie van een volgroeide mens. Later zou dit worden gezien als de hobbit die tot 13000 jaar geleden zou hebben geleefd. Zijn bestaan is echter nooit officieel aangetoond. Wel is hier een aantal keer een poging toe gedaan en dit gaat ook nu nog door.

Een ander voorgesteld voorbeeld van de Orang Pendek is "Oliver". Dit is een chimpansee die in de jaren 90 erg populair was, omdat hij op twee benen liep, een menselijke gelaat had en naar het eerste onderzoek 47 chromosomen zou hebben. Dit is er een minder dan gewone chimpansees en een meer dan de mens. In latere onderzoeken is gebleken dat "Oliver" wel 48 chromosomen had en een echte chimpansee was. Waarom hij tweebenig was en een menselijk gelaat had is nooit met uitsluitsel bewezen.

In 1997 vond een expeditie van Britse onderzoekers in de oerwouden van Sumatra sporen van een nieuwe apensoort, die nauwe verwantschap met de mens vertoont. Het zou gaan om een harige, oranjekleurige, ruim 1,20 meter grote aap, die op twee voeten loopt. Volgens de wetenschappers bestaan er enkele honderden van deze orang pendeks in het ontoegankelijke Sumatraanse oerwoud. Expeditieleider Muller meldt aan de Sunday Times, dat leden van zijn team orang pendeks hebben gezien. "Het meest fascinerende is de wijze waarop ze lopen: rechtop net als een mens". Het bewijsmateriaal omvat foto's, haar, voetafdrukken en uitwerpselen. Maar de twee foto's zijn van een slechte kwaliteit. Op de ene is een vaag wezen te zien, de ander toont niet dat het beest rechtop loopt. De BBC gaat een documentaire maken over de zoektocht naar het dier. (bron: Haarlems Dagblad 13 oktober 1997)

In 1999 was een gipsafdruk van een voetspoor reden voor opschudding. Er werd een jacht geopend om de primaat aan te tonen. Zelfs de BBC deed hier een poging toe, maar de afdruk bleek van een Maleisische beer. Iets later werd er ook een handafdruk gevonden en een aantal haren die tot op vandaag nog niet zijn geïdentificeerd. In 2001 is er begonnen met een grote cameraval in een van de natuurgebieden van Sumatra. Tot op heden heeft dit nog niets duidelijks opgeleverd over het bestaan van de Orang Pendek.

Zie ook[bewerken]