Oranjestad (Sint Eustatius)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oranjestad
Plaats in Nederland Flag of the Netherlands.svg
SSS Islands Map.png
Coördinaten 17° 29′ 0″ NB, 62° 59′ 0″ WL
Algemeen
Inwoners 1000
Foto's
Het 17de-eeuwse Fort Oranje is nog steeds het hart van het stadje
Het 17de-eeuwse Fort Oranje is nog steeds het hart van het stadje

Oranjestad is de hoofdstad van het eiland Sint Eustatius in Caribisch Nederland. Het ligt aan de westkant van het eiland aan de Oranjebaai.

De stad is onder te verdelen in een benedenstad en een bovenstad. De aan het water gelegen benedenstad was ooit dicht bebouwd met vooral pakhuizen en plaatsen van vertier voor de duizenden scheepsbemanningen die hier in de 18de eeuw in de Baai afmeerden, maar daarvan resteren nu nog voornamelijk de ruïnes. De bovenstad is het commerciële centrum van de stad met een gerestaureerd centrum, de zogenaamde "Historic Core." In de 17e en 18e eeuw was Oranjestad een belangrijk handelscentrum, maar vanaf het begin van de 19e eeuw namen de handelsactiviteiten sterk af.

Bezienswaardig[bewerken | brontekst bewerken]

In het centrum van de stad staat Fort Oranje, een goed bewaard verdedigingswerk uit 1636. Andere historische monumenten zijn onder andere de ruïne van de voormalige synagoge (de op een na oudste van het westelijk halfrond), de muren en toren van de Nederlands-hervormde kerk uit 1755, het Historisch Museum, gevestigd in een voormalige, imposante 18de-eeuwse gouverneursresidentie, de zogenaamde "Government Guesthouse," een voormalig 18de-eeuws koopmanshuis dat later ingericht werd als passangrahan (gastenverblijf van de overheid), de daartegenover liggende voormalige Gertrude Judson bibliotheek (een uit Hollandse baksteentjes opgetrokken koopmanswoonhuis), het prachtig gerestaureerde 'Gezaghebbershuis,' in de Kerkstraat (een van de oudste nog bestaande woningen op het eiland waar in het begin van de 20ste eeuw de gezaghebbers in ondergebracht werden) en de voormalige Katholieke kleuterschool op het erf van de Rooms-Katholieke kerk (een eveneens uit IJsselsteentjes opgetrokken voormalige patriciërswoning).

De ruïne van de Honin Dalim synagoge in Oranjestad op Sint-Eustatius
De ruïne (muren en toren) van de Hervormde Kerk in Oranjestad op Sint-Eustatius
Het gerestaureerde Gezaghebbershuis in de Kerkstraat