Orava (plaats in Estland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Orava
Plaats in Estland Vlag van Estland
Orava (Estland)
Orava
Situering
Provincie Võrumaa
Gemeente Võru vald
Coördinaten 57° 53′ NB, 27° 27′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021)
220
Portaal  Portaalicoon   Baltische staten

Orava (Duits: Waldeck)[1] is een plaats in de Estlandse gemeente Võru vald, provincie Võrumaa. De plaats heeft de status van dorp (Estisch: küla) en telt 220 inwoners (2021).[2]

Orava was tot in oktober 2017 de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. In die maand werd de gemeente Orava bij de gemeente Võru vald gevoegd. Daarmee verhuisde de gemeente van de provincie Põlvamaa naar de provincie Võrumaa.

Bij Orava liggen drie meertjes, het Mustjärv, het Solda järv en het Orava järv.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Orava werd voor het eerst genoemd in 1627 onder de naam Oraff Lauer. In de late 17e eeuw werd Orava een veehouderij op het landgoed van Vastseliina. In 1841 werd Orava een zelfstandig landgoed. In 1920, nadat Estland onafhankelijk was geworden, werd het landgoed opgedeeld in kleine kavels.[1]

Een paar gebouwen van het landgoed zijn bewaard gebleven, waaronder een oven om amandelen in te roosteren.

Station[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de opening van de spoorlijn Tartu - Petsjory in 1931 heeft Orava een station aan deze lijn. In de jaren negentig van de 20e eeuw werd het reizigersverkeer tussen Orava en het Russische Petsjory gestaakt; Orava was voortaan het eindpunt van de lijn. Wel reden er nog goederentreinen over het traject Orava-Petsjory.

In 2011 kwam bij Koidula vlak voor de Russische grens een nieuw station gereed. Dat is sindsdien het eindpunt voor de reizigerstreinen uit Tartu. Orava is weer tussenstaton.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Orava, Estonia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.