Orbital (stripreeks)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Orbital
Orbital
Land van oorsprong Vlag van Frankrijk Frankrijk
Creatieteam
Schrijver(s) Sylvain Runberg
Tekenaar(s) Serge Pellé
Publicatie
Uitgever Dupuis, Microbe
Publicatie 8
Publicatiemedia stripalbums
Huidige status Gestopt
Eerste publicatie 2007
Laatste publicatie 2017
Portaal  Portaalicoon   Strip

Orbital is een sciencefiction stripreeks van Serge Pellé (tekeningen)) en Sylvain Runberg (verhaal). De reeks bestaat uit acht delen, waarvan de eerste vier delen verschenen bij uitgeverij Dupuis tussen 2007 en 2010. In 2017 werden de reeks opnieuw uitgebracht door uitgeverij Micorobe, inclusief de ontbrekende delen. [1] De serie bestaat uit tweeluiken die elk een afgerond verhaal vormen.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

In Orbital staan de relaties tussen mensen en buitenaardse wezens centraal. De hoofdpersonen zijn de agenten Caleb Swany en Mezoke Izzua. Ze werken voor de IDD, een organisatie die is opgericht om geschillen tussen de werelden op te lossen. Caleb is afkomstig van de aarde, Mezoke van de planeet Sandjarr. De avonturen spelen zich af in een universum met elementen van space opera’s als Starwars. Regelmatig raken de hoofdpersonen verstrikt in politieke intriges.

Analyse[bewerken | brontekst bewerken]

De introductie van de serie op de Franse markt in 2006 verliep succesvol. De pers was lovend en vergeleek de reeks met de tijdruimte agenten Valérian en Laureline (stripreeks Ravian) door Pierre Christin en Jean-Claude Mézières hetgeen door de scenarioschrijver Runberg werd bevestigd in een interview van Benoît Cassel op Planet BD.[2] Decors, sfeer en de hoofdpersonen lijken hierop geïnspireerd, met dit verschil dat agente Mézoké Izzua, die Caleb Swany vergezeld, een seksueel ongeïdentificeerd wezen is.

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer Titel Verschenen Uitgeverij
1 Littekens 2007-2017 Dupuis, Microbe
2 Breuken 2007-2017 Dupuis, Microbe
3 Nomaden 2009-2017 Dupuis, Microbe
4 Ravages 2010-2017 Dupuis, Microbe
5 Gerechtigheid 2017 Microbe
6 Verzet 2017 Microbe
7 Implosie 2017 Microbe
8 Contacten 2017 Microbe