Orde van Bohdan Chmelnytsky

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Orde van Bohdan Chmelnytskyj)
Orde van Bohdan Chmelnytsky
Versiersel van de Eerste Klasse
Uitgereikt door Oekraïne
Type Ridderorde in 3 klassen
Statistieken
Instelling 3 mei 1995
Volgorde
Volgende (hoger) Orde van Verdienste
Volgende (lager) Orde van de Helden van de Hemelse Honderd
Baton
Portaal  Portaalicoon   Ridderorden

De Orde van Bohdan Chmelnytsky (Oekraïens: орден Богдана Хмельницького, Orden Bohdana Chmelnytskoho), is een hoge militaire onderscheiding van Oekraïne die op 3 mei 1995 onder de toenmalige president Leonid Koetsjma werd ingesteld.[1] De aanleiding was de vijftigste herdenking van de overwinning op Duitsland. Een gelijknamige orde, de Orde van Bogdan Chmelnitski, was een van de militaire onderscheidingen van de Sovjet-Unie.

De orde kan worden verleend aan Oekraïners voor erkenning van uitzonderlijke verdiensten ter bescherming van de soevereiniteit van de staat en de territoriale integriteit, ter versterking van de landsverdediging en de staatsveiligheid.[2]

De orde werd naar Bohdan Chmelnytsky, een vermaard hetman, een leider, van de Kozakken genoemd. Oekraïne hield vast aan de drie oorspronkelijke graden maar koos, anders dan bij een Socialistische orde gebruikelijk was voor een decoratie in de vorm van een rood geëmailleerd kruis. In plaats van het portret van Bohdan Chmelnytsky, dat de Socialistische orde sierde, wordt het hart van het versiersel gevormd door een abstract symbool, gevormd door de letter 'W' (in wit), ontleend aan het wapen van het Poolse adellijke geslacht Abdank dat Bohdan Chmelnytsky voerde.[1] Het symbool is getooid met een verkort kruis pattée (een zogenaamd Kozakkenkruis).

Eerste Klasse Tweede Klasse Derde Klasse
Baton


Zie de categorie Order of Bohdan Khmelnytsky (Ukraine) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.