Orde van Mohammedi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Orde van Mohammedi, ("Wissam al-Mohammadi","Order of the Mohammediya", Ordre de la "Souverainete" of "Ordre de Mohammed") werd in 1956 door de Marokkaanse koning Muhammad V ibn Yusuf, hij regeerde van 1955 tot 1961, ingesteld. De orde is de hoogste Marokkaanse onderscheiding en heeft drie graden, de Bijzondere Klasse, de Eerste Klasse en de Tweede Klasse[1].

  • De Bijzondere Klasse draagt een met diamanten en robijnen versierde keten om de hals. De keten heeft negentien gouden schakels in de vorm van gestileerde bloemen in gouden filigraan.

De keten komt samen in een groot geëmailleerd wapenschild in Europese stijl. Het daaraan opgehangen kleinood is een gouden ster met tien punten. Een deel van de oppervlak is groen geëmailleerd. In het centrale medaillon staat het Marokkaanse wapen. Alleen bij het kleinood van de Bijzondere Klasse en bij de ster van de Eerste Klasse is de rand bezet met robijnen en briljanten en is een ring van 36 briljanten om het medaillon aangebracht.

  • De Eerste Klasse draagt het met edelstenen versierde kleinood van de orde als een ster op de linkerborst.
  • De Tweede Klasse draagt het kleinood van de orde zonder edelstenen als een ster op de linkerborst.

Er is geen lint aan de orde verbonden.

Decoranti[bewerken]

De ridderorde wordt aan staatshoofden en leden van koninklijke families toegekend. Bij uitzondering worden ook Marokkanen in deze orde opgenomen. De keten van de orde komt voor op de Lijst van onderscheidingen van Maarschalk Tito.