Orde van Sint-Nicolaas Thaumaturgus (Wrangel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lint

De Orde van Sint-Nicolaas Thaumaturgus (Russisch: Орден Святителя Николая Чудотворца; Orden Svjatitelia Nikolai Goedotvorets) oftewel "Orde van Sint Nicolaas de Wonderdoener" werd in de chaotische periode van de Russische Burgeroorlog in Rusland ingesteld door de anticommunistische generaal Wrangel. Wrangel bestreed de bolsjewieken en poogde om met westerse steun het keizerrijk weer te herstellen.

Het op 30 april 1920 ingestelde ereteken moest de oude en zeer gerespecteerde Orde van Sint-Joris, een onderscheiding voor moed, vervangen.

De generaal koos voor deze naam omdat Sint-Nicolaas in de Oosters-orthodoxe Kerk een zeer geliefde heilige is die ook als schutspatroon van het Witte leger gold[1].

Het kruis[bewerken]

Het kruis van de orde is van ijzer en heeft in het midden een donkerblauw medaillon met een afbeelding van Sint-Nicolaas volgens de Russische iconografie. Rond het medaillon is een lauwerkrans aangebracht en op de ring staat "("Veroyu spasetsya Rossiya" oftewel "Rusland zal door het geloof behouden blijven". Op de keerzijde staat het jaartal "1920" op een half wit, half blauw medaillon. Het lint is wit-donkerblauw-rood.[2]

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • И. Г. Cпaccкий, Инocтpaнныe и pyccҝиe opдeнa дo 1917 гoдa, Leningrad 1958
  • Vaclav Mericka, Book of Orders and Decorations, Prague 1978
  • Bijdrage van Stanislav V. Dumin in Rafal Heydel-Mankoo en Guy Stair Sainty's , World Orders of Knighthood and Merit (ISBN 0971196672), 2006.