Orde van Verdienste (Oekraïne)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Orde van Verdienste
Versiersel van de eerste klasse
Uitgereikt door Oekraïne
Type Ridderorde in 3 klassen
Statistieken
Instelling 22 september 1996
Volgorde
Volgende (hoger) Orde van Vorst Jaroslav de Wijze
Volgende (lager) Orde van Bohdan Chmelnytskyj
Baton
Portaal  Portaalicoon   Ridderorden

De Orde van Verdienste (Oekraïens: орден "За заслуги”, Orden "Za zasloehy") is een onderscheiding van Oekraïne.

De orde werd op 22 september 1996 ingesteld door president Leonid Koetsjma en kan worden verleend voor erkenning van buitengewone verdiensten op economisch, wetenschappelijk, socio-cultureel, militair of staatkundig gebied en andere maatschappelijke inzet.[1] De orde kent drie graden, I, II en III, waarbij I de hoogste is.

De voorganger van de orde was de Ere-onderscheiding van de President van Oekraïne die op 19 augustus 1992 was ingesteld door president Leonid Kravtsjoek.[2] Daarmee is het de oudste presidentiële onderscheiding van het onafhankelijke Oekraïne. Dragers van de Ere-onderscheiding werden met de instelling van de Orde van Verdienste gelijkgesteld met dragers van de Orde van Verdienste in klasse III.

De orde kan worden uitgereikt aan Oekraïners en aan buitenlanders en heeft een civiele en militaire ("met de zwaarden") uitvoering. Alle gedecoreerden mogen zich Ridder in de Orde van Verdienste noemen. De orde kan ook postuum worden verleend. De Orde van Verdienste is een van de meest verleende Oekraïense onderscheidingen.

Nederlandse dragers van de Orde van Verdienste van Oekraïne[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende Nederlanders zijn drager van de Orde van Verdienste van Oekraïne (tenzij anders vermeld is de orde verleend in de derde klasse):

Slechts twee Nederlanders werden in andere orden onderscheiden: Max van der Stoel werd in 2001 onderscheiden in de Orde van Vorst Jaroslav de Wijze in de Vierde Klasse[15] en Beja Kluiters-Albers, voorzitter van Stichting Spoetnik, ontving in 2006 de Orde van Vorstin Olha in de Derde Klasse.[16]. Daarnaast hebben Vira Ivanivna Lutsenko, als voorzitter van Stichting “Oekraïners in Nederland” en Klaus Eckardt, de secretaris van ProForKids, de herinneringsmedaille "25 jaar Onafhankelijkheid van Oekraïne" ontvangen.[12]

Belgische dragers van de Orde van Verdienste van Oekraïne[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende Belgen zijn drager van de Orde van Verdienste van Oekraïne (tenzij anders vermeld is de orde verleend in de derde klasse):

De versierselen[bewerken | brontekst bewerken]

Het kleinood van de orde is een gestileerde versie van het Wapen van Oekraïne op een kruis met afgeronde hoeken op een medaillon met bloemenmotief. Het versiersel is afhankelijk van de graad uitgevoerd in zilver met goud, zilver of geoxideerd zilver. Alle graden hebben een uitreikversiersel, miniatuur en baton met rozet. De eerste klasse wordt om de hals gedragen en heeft daarnaast een ster.[32]

Eerste Klasse Tweede Klasse Derde Klasse
Baton
Zie de categorie Order of Merit (Ukraine) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.