Naar inhoud springen

Orde van de Eregezellen (Verenigd Koninkrijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
lint

De Orde van de Eregezellen (Engels: Order of the Companions of Honour) is een ridderorde van het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest. De onderscheiding werd op 4 juni 1917 door koning George V van het Verenigd Koninkrijk ingesteld als een beloning voor verdienste op het gebied van kunst, literatuur, muziek, wetenschap, politiek, bestuur en religie. De onderscheiding heeft een enkele graad en komt in rang na het Grootkruis van de Orde van het Britse Rijk.

Omdat aan de orde geen adeldom is verbonden en er maar één graad is, is het benoemingsbeleid minder bureaucratisch en origineler dan dat in de "grote" Britse orden. Ook meer omstreden artiesten worden geregeld in deze orde benoemd. Verheffing in de adelstand of benoeming in de hoogste graden van de ridderorden van het Bad, Sint-Michaël en Sint-George of het Britse Rijk, die ook adeldom meebrengen, zijn in het Verenigd Koninkrijk voor hen niet altijd vanzelfsprekend. Ook wanneer iemand geen adellijke titel wil ontvangen is de mogelijkheid om in de Orde van de Eregezellen te worden opgenomen een uitkomst. [bron?] De leden mogen de letters "C.H." achter hun naam plaatsen.

Lint en juweel van de "Companions of Honour"

De orde bestaat uit een soeverein (de Britse regerende koning of koningin) en niet meer dan 65 "companions" (gezellen). Er is geen grootmeester en er zijn geen officieren die plechtigheden van de orde regelen. De benoemingen worden zo verdeeld dat er 47 in het Verenigd Koninkrijk, zeven in Australië, vier in Nieuw-Zeeland, en zeven in andere landen in het Gemenebest worden gedaan. Leden met andere nationaliteiten zijn "honoraire leden" en worden niet meegeteld. De orde komt niet in een kapittel of plechtigheid bijeen maar de Britse vorst geeft wel geregeld een lunch voor de eregezellen.

Kandidaat-eregezellen uit het Gemenebest worden voorgedragen door de regeringsleider van hun land. In de praktijk nomineert de regering van Australië geen burgers meer voor de Orde; men geeft de voorkeur aan Australische onderscheidingen. Canada en Nieuw-Zeeland dragen nog wel kandidaten voor. Barbados heeft een eigen Orde van de Eregezellen ingesteld.

Het insigne van de orde is een ovaal medaillon met een gouden band waarop de woorden IN ACTION FAITHFUL AND IN HONOUR CLEAR staan. In het midden is een vierkant gouden schild met een eik en een gewapende ridder geplaatst. Aan de takken van de eik hangt het wapen van het koninkrijk.

In 1917 was als verhoging een tudorkroon geplaatst. Koningin Elizabeth II liet deze door een Kroon van de Heilige Eduard, de Engelse koninklijke kroon, vervangen. Dit besluit wordt door de ambtenaren van de Centrale Kanselarij van de Britse Orden geleidelijk uitgevoerd. Het lint is rood met gouden blokjes langs de rand en de om de hals of aan een strik gedragen onderscheiding wordt niet als miniatuur gedragen maar wel als baton op uniformen bevestigd. Het is gebruikelijk om het kleinood van de orde aan het lint om het wapenschild te hangen.

Leden (met hun titel)

[bewerken | brontekst bewerken]

Honoraire leden:

In het verleden waren ook de Nederlanders Joseph Luns (minister van buitenlandse zaken en secretaris-generaal van de NAVO) en Bernhard Haitink (dirigent en musical director van het Royal Opera House), en de Belg Paul-Henri Spaak (minister-president en een van de grondleggers van de Europese Gemeenschap) honoraire leden van de Orde.