Orde van de Eregezellen (Verenigd Koninkrijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
lint

De Orde van de Eregezellen (Engels: Order of the Companions of Honour) is een ridderorde van het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest. De onderscheiding werd op 4 juni 1917 door koning George V van het Verenigd Koninkrijk ingesteld als een beloning voor verdienste op het gebied van kunst, literatuur, muziek, wetenschap, politiek, bestuur en religie. De onderscheiding heeft een enkele graad en komt in rang na het Grootkruis van de Orde van het Britse Rijk.

Barbados heeft een eigen Orde van de Eregezellen ingesteld.

Omdat aan de orde geen adeldom is verbonden en er maar een enkele graad is, ontsnapt zij aan de bureaucratische regels en heeft het benoemingsbeleid meer originaliteit dan in de "grote" Britse orden het geval is. Ook de meer omstreden schilders en andere artiesten worden geregeld in deze orde benoemd terwijl verheffing in de adelstand en benoeming in de hoogste graden van de ridderorden van het Bad, Sint-Michaël en Sint-George of het Britse Rijk, die ook adeldom meebrengen, in het standsbewuste Verenigd Koninkrijk voor hen niet vanzelfsprekend zijn. Ook wanneer iemand geen adeldom wil ontvangen is de mogelijkheid om in deze orde te worden opgenomen een uitkomst.

Lint en juweel van de "Companions of Honour"

De orde bestaat uit een soeverein (de Britse regerende koning of koningin) en niet meer dan 65 "companions" (gezellen). Er is geen grootmeester en er zijn geen officieren die plechtigheden van de orde regelen. De benoemingen worden zo verdeeld dat er 45 in het Verenigd Koninkrijk, zeven in Australië, twee in Nieuw-Zeeland, en elf in andere landen in het Gemenebest worden gedaan. Buitenlandse leden, zij zijn "honoraire leden", worden niet meegeteld.
De leden mogen de letters "C.H." achter hun naam plaatsen.

De orde komt niet in een kapittel of plechtigheid bijeen maar de Britse koningin geeft wel geregeld een lunch voor haar "Companions of Honour".

Het insigne van de orde is een ovaal medaillon met een gouden band waarop de woorden IN ACTION FAITHFUL AND IN HONOUR CLEAR staan. In het midden is een vierkant gouden schild met een eik en een gewapende ridder geplaatst. Aan de takken van de eik hangt het wapen van het koninkrijk.

In 1917 was als verhoging een tudorkroon geplaatst. Koningin Elizabeth II liet deze door een Kroon van de Heilige Eduard, de Engelse koninklijke kroon, vervangen. Dit besluit wordt door de ambtenaren van de Centrale Kanselarij van de Britse Orden langzaam uitgevoerd. Het lint is rood met gouden blokjes langs de rand en de om de hals of aan een strik gedragen onderscheiding wordt niet als miniatuur gedragen maar wel als baton op uniformen bevestigd. Het is gebruikelijk om het kleinood van de orde aan het lint om het wapenschild te hangen.

Leden (met hun titel)[bewerken | brontekst bewerken]

In het verleden waren ook de Nederlanders Joseph Luns (minister van buitenlandse zaken en secretaris-generaal van de NAVO) en Bernhard Haitink (dirigent en musical director van het Royal Opera House), en de Belg Paul-Henri Spaak (minister-president en een van de grondleggers van de Europese Gemeenschap) honoraire leden van de Orde.