Orde van de Grote Joegoslavische Ster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Orde van de Grote Joegoslavische Ster (Servo-Kroatisch: Orden jugoslovenske velike zvezde, Servisch: Орден југословенске велике звезде) werd op 1 februari 1954 door maarschalk Tito gesticht als een grote orde, wat inhoudt dat er een enkele graad is die alleen aan staatshoofden en zeer voorname personen wordt uitgereikt. De grond voor het toekennen was "speciale inspanning voor het opbouwen en versterken van de vriendschap tussen de Federale Volksrepubliek Joegoslavië en andere staten". In de praktijk werd de onderscheiding vooral tijdens staatsbezoeken uitgereikt.

De gedecoreerden droegen een rond juweel dat niet zoals gebruikelijk aan een strik van het grootlint hing maar óp die strik was gepind. De tienpuntige ster met facetten op de stralen werd op de linkerborst gedragen.

De versierselen[bewerken]

Het kleinood is een ronde broche met een brede gouden rand die uit in elkaar gevlochten gouden banden en vijf lelies bestaat. Deze ornamentele rand omsluit een donkerblauw medaillon waarop de rode ster en de fakkel uit het Joegoslavische wapen waren afgebeeld. De ster in het wapen was ingelegd met tien robijnen.

De zilveren ster had tien punten en het medaillon onderscheidde zich omdat op de gouden ring rond het medaillon tien diamanten waren gezet. De ring rond het medaillon bevatte 42 robijnen.

Het lint is violet en van gewaterde zijde.

De dragers van de orde[bewerken]

Joegoslavië was in de jaren zestig en zeventig een in het internationale verkeer veel gezochte partner en een leider van de beweging van niet-gebonden staten. Maarschalk Tito legde dan ook veel staatsbezoeken af en hij ontving veel gasten. Een groot aantal in die jaren regerende vorsten en presidenten bezit of bezat dan ook de Orde van de Grote Joegoslavische Ster.

Voetnoten[bewerken]

Externe link[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Paul Hieronymussen, Orders medals and decorations, Blanford Press: London 1967.