Orde van het Kruis van Terra Mariana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kruis Ve Klasse
Ster

De Orde van het Kruis van Terramariana, ook wel aangeduid als Orde van het Kruis van Terra Mariana (in het Estisch: Maarjamaa Risti teenetemärk), werd in 1995 in Estland ingesteld om het herstel van de in 1940 verloren gegane soevereiniteit luister bij te zetten. De orde wordt aan de Estse president en aan buitenlanders die zich zeer voor Estland verdienstelijk maakten verleend. De presidenten blijven de ster ook na hun aftreden dragen.[1]

Graden[bewerken]

Terra Marianna
  • Eerste Klasse met Keten van Terra Mariana

Deze voor staatshoofden gedachte graad draagt het versiersel aan een gouden keten en aan een breed lint over de rechterschouder. Op de linkerborst wordt de gouden ster gedragen.

Men draagt het versiersel aan een breed lint over de rechterschouder. Op de linkerborst wordt de zilveren ster gedragen.

Men draagt het versiersel aan een lint om de hals. Op de linkerborst wordt de zilveren ster gedragen.

Men draagt het versiersel aan een lint om de hals.

  • Vierde Klasse (Vergelijkbaar met Officier)

Men draagt het versiersel aan een lint met rozet op de linkerborst.

  • Vijfde Klasse (Vergelijkbaar met Ridder)

Men draagt het versiersel aan een lint op de linkerborst.

Versierselen[bewerken]

Het versiersel is een witgeëmailleerde kruis met vier breder wordende armen met randen in de nationale kleuren. Boven het kruis is een beugel met het gouden Estse wapenschild beladen met drie gaande leeuwen azuur (blauw) geplaatst. Het blauwe lint is jacquardgewoven zodat de illusie van blokken ontstaat.

Externe links[bewerken]


Bronnen, noten en/of referenties
  1. Wet van 11 december 1996: The Order of the Cross of Terra Mariana was instituted in 1995 to honour the independence of the Estonian state. The Order of the Cross of Terra Mariana is bestowed on the President of the Republic and as a decoration of the highest class on aliens who have rendered special services to the Republic of Estonia. Presidents of the Republic who have ceased to hold office shall keep the Order of the Cross of Terra Mariana. Bron: www.legaltext.ee