Ordensburg Vogelsang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Burg Vogelsang
Algemeen inplantingsplan Burg Vogelsang, 2009

De NS-Ordensburg Vogelsang is een voormalig opleidingskamp van de NSDAP in de Duitse Eifel, vlak bij de Belgische grens in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Situering[bewerken]

Het begrip Ordensburg ontstond naar aanleiding van de behoefte van de partij en het staatsbestuur, om zich sterkere symbolen uit de Duitse geschiedenis eigen te maken en ze ideologisch een andere uitleg te geven. Er werden drie zulke burchten gebouwd om de militaire elite van het Derde Rijk om te scholen met name, deze burcht, de Ordensburg Sonthofen en de Ordensburg Krössinsee. Elke burcht had een bijzondere opdracht in de opleiding.

Deze burcht, gebouwd tussen 1934 en 1936 naar ontwerp van Clemens Klotz, huisvestte tot aan de aanvang van WOII vijfhonderd SA'ers (Ordensjunkers). In de Ordensburg indoctrineerden de nazi's rekruten tussen 25 en 30 jaar oud in hun rassenleer. Het omvangrijke complex omvatte gemeenschapshuizen (zogenoemde Kameradschaftsraüme), slaapzalen, sportaccommodaties en een als auditorium aangewende Thingplatz. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het complex in gebruik als kazerne van de Wehrmacht.[1]

Na de Tweede Wereldoorlog werd de Vogelsang een militair oefengebied voor verschillende NAVO-landen; eerst voor de Britten en vanaf 1950 tot in 2005, voor de Belgische krijgsmacht. Ook de Nederlandse Landmacht verbleef er veelvuldig.

Actuele bestemming[bewerken]

In 2006 werd het monumentale complex als onderdeel van het Nationalpark Eifel opengesteld voor het publiek. Op 11 september 2016 werd een jaren durende renovatie afgerond en is er een museum geopend. Het museum is dagelijks geopend.
In 2015 werd bekendgemaakt dat een gedeelte van de voormalige eliteschool van het Derde Rijk zou worden omgevormd tot een opvangcentrum voor asielzoekers. Het betreft kwartier De Schelde dat naoorlogs werd opgericht.[2]