Organowolfraamchemie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In de organowolfraamchemie worden verbindingen bestudeerd waarin een directe binding voorkomt tussen koolstof en wolfraam. Wolfraam is een metaal, zodat de organowolfraamchemie een subdiscipline vormt van de organometaalchemie.

Vergelijking met de organochroomchemie[bewerken]

W2FulvaleneComplex.png
Wolfraam in een fulvaleencomplex, een speciaal geval van [CpM(CO)3]2: de twee cyclopentadiënylringen zijn aan elkaar gekoppeld.

Wolfraam hoort tot groep 6 van het periodiek systeem, de chroomgroep, en vertoont in zijn organometaalverbindingen duidelijke overeenkomsten met organochroomverbindingen, maar ook verschillen. Daar waar de Cr(III)-watergecomplexeerde alkylverbindingen goed beschreven zijn, zijn de overeenkomstige W(III)-verbindingen dat niet. Chromoceen is een stabiele verbinding terwijl wolframoceen zeer reactief is. Anderzijds vormt wolfraam, in tegenstelling tot het kleinere chroomatoom, makkelijk verbindingen van het type Cp2WX2 (hierbij staat Cp voor cyclopentadieen). Alkyl- en arylcomplexen met de algemene formule R4W zijn zeldzaam. Anderzijds bestaat er in de organochroomchemie geen tegenhanger voor hexamethylwolfraam.

Vergelijkbaar met hexamethylwolfraam is wolfraamhexacarbonyl en de verwante carbeen- en carbyncomplexen. Carbonylcomplexen van het type [CpM(CO)3]2 (met M een metaalion) zijn zowel voor wolfraam als voor chroom en molybdeen bekend.[1] De chroomverbinding is door sterische hindering van de substituenten wel minder stabiel: de binding tussen de twee chroomatomen is gevoelig voor homolytische splitsing.

Overzicht van de koolstof-elementverbindingen[bewerken]

CH He
CLi CBe CB CC CN CO CF Ne
CNa CMg CAl CSi CP CS CCl CAr
CK CCa CSc CTi CV CCr CMn CFe CCo CNi CCu CZn CGa CGe CAs CSe CBr CKr
CRb CSr CY CZr CNb CMo CTc CRu CRh CPd CAg CCd CIn CSn CSb CTe CI CXe
CCs CBa CHf CTa CW CRe COs CIr CPt CAu CHg CTl CPb CBi CPo At Rn
Fr CRa Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Uut Uuq Uup Uuh Uus Uuo
CLa CCe Pr Nd Pm CSm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
Ac CTh Pa CU Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr
Chemische bindingen van koolstof
Standaard verbinding in de organische chemie Ruime toepassingen in de chemie
Academisch interessant, maar beperkte toepassing Binding onbekend of niet beschreven