Origin Systems

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Origin Systems, Inc. (soms afgekort tot OSI) was een computerspellenbedrijf uit Austin. Het bedrijf was actief van 1983 tot 2004. Het meest bekend zijn de Ultima- en de Wing Commander-computerspellenseries.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf werd in 1983 opgericht door Richard Garriott, zijn broer Robert, zijn vader Owen en Chuck Bueche. Het doel was oorspronkelijk de Ultima serie uit te brengen en hij had hiervoor zijn dienstverband bij Sierra On-Line beëindigt. Het bedrijf was gebaseerd in zijn geboorteplaats.

Na de succesvolle release van Ultima III: Exodus kreeg het bedrijf al snel bekendheid en bracht het nog een aantal computerspellen uit, zoals de Wing Commander serie. In 1988 werkten er 15 ontwikkelaars bij het bedrijf. In 1992 werd het bedrijf opgekocht door Electronic Arts en omgedoopt tot Origin. Hierna werden talrijke succesvolle titels uitgebracht.

In 1997 werd het online game Ultima Online een spel in het moderne genre MMORPG. Vanwege de verrassende financiële succes van dit spel besloot Origin dat alleen nog maar werken mochten uitgebracht gericht op Internet gaming. Binnen een jaar werden nieuwe projecten uitgebracht als Ultima Online 2, Privateer Online en Harry Potter Online. In 2000 verliet de oprichter Richard Garriott het bedrijf en richtte zijn nieuwe bedrijf NCsoft Austin op. Verschillende medewerkers volgden zijn voorbeeld en verliet het bedrijf voorgoed. In 2004 verhuisde het bedrijf naar de hoofdvestiging van Electronic Arts, wat eigenlijk tevens het einde van het Origin was.

In 2011 werd de merknaam door Electronic Arts opnieuw gebruikt voor het gelijknamige platform voor het downloaden van computerspellen.

Games[bewerken]

Als ontwikkelaar
Uitgever
Geannuleerd

Externe links[bewerken]