Orkater

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Orkater is een gezelschap van musici, theatermensen en kunstenaars, dat vanaf de jaren 80 spraakmakende muziektheatervoorstellingen maakt.

Geschiedenis[bewerken]

Oorspronkelijk heette het gezelschap Hauser Orkater (van 1972 tot 1980), naar de mede-oprichters: componist en saxofonist Rob Hauser en musicus Dick Hauser en de combinatie van orkest en theater. Na 1980 splitste het gezelschap zich in De Horde (1981-84) en de groep van Alex van Warmerdam, De Mexicaanse Hond (1980 tot heden) onder de paraplu van Stichting Orkater. Behalve de producties van Alex van Warmerdam worden alle voorstellingen uitgebracht onder de naam Orkater. Sinds 2009 worden de voorstellingen van nieuwe makers uitgebracht onder het label Orkater/De Nieuwkomers. De directie wordt gevoerd door directeur Marc van Warmerdam en zakelijk leider Nicolien Luttels.

In het najaar van 1972 speelde Hauser Orkater zijn eerste voorstellingen, met name in IJmuiden en omstreken. De echte doorbraak kwam na het eerste Amsterdamse optreden in het Shaffy Theater op 4 maart 1974 met de productie Op Avontuur waarin een continue stroom van geïntegreerde muziek, beelden en theaterelementen werden gecombineerd tot een muziektheaterconcept. Veel voorstellingen behandelden een specifiek thema, en regelmatig is er sprake van interactie met andere media, acteurs, musici (zoals ook rockbands), en kunstenaars. De voorstellingen van Orkater bevatten vrijwel altijd nieuw voor de gelegenheid geschreven en gemaakt werk. Orkater treedt zowel in theaters op als op festivals in binnen- en buitenland, en beheert een eigen cd-label (Starling Records). Een aantal voorstellingen zijn voor televisie geadapteerd.

Leden van Hauser Orkater 1972-1980 en de theatermakers van Orkater 1980 tot heden[bewerken]

Hauser Orkater[bewerken]

Orkater[bewerken]

en vele anderen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]