Orkoraptor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Orkoraptor
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Orkoraptor
Orkoraptor
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Saurischia
Onderorde: Theropoda
Geslacht
Orkoraptor
Novas, Ezcurra & Lecuona, 2008
Typesoort
Orkoraptor burkei
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Orkoraptor is een geslacht van theropode dinosauriërs behorend tot de Coelurosauria dat tijdens het Late Krijt leefde in het gebied van het huidige Argentinië.

De typesoort Orkoraptor burkei is in 2008 beschreven door Novas. De geslachtsnaam verwijst naar Orr-Korr, de "getande rivier", de naam die de plaatselijke stam van de Aoniken gebruikt voor de rivier La Leona, en naar het Latijnse woord voor "rover", raptor. De soortaanduiding burkei eert Coleman Burke, een Amerikaanse amateurgeoloog en -paleontoloog die de onderzoeken van Novas in Argentinië ondersteunde.

Het fossiel, holotype MPM-Pv 3457, gevonden in Zuid-Patagonië, in het Maastrichtien van de Pari Aike Formatie, is fragmentarisch en bestaat uit delen van de schedel, een stuk ruggenwervel, twee staartwervels en de bovenkant van een scheenbeen.

Orkoraptor was een roofsauriër van zo'n zes à zeven meter lang. De beschrijvers concluderen dat de soort in ieder geval tot de Tetanurae behoort, hoogstwaarschijnlijk tot de Coelurosauria en wel in een meer afgeleide positie, ten opzichte van de vogels, dan de Tyrannosauroidea maar minder afgeleid dan de Maniraptoriformes, met welke groep hij de algemene tandvorm gemeen heeft.

Volgens een analyse van Roger Benson in 2009 echter behoort Orkoraptor tot de Megaraptora binnen de Allosauroidea.