Orlando Bottenbley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Orlando Bottenbley
Bottenbley in 2011
Algemene informatie
Volledige naam Orlando Edgar Bottenbley
Geboren Paramaribo, 1951
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep Predikant
Overig
Religie Christendom, baptisme
Politiek ChristenUnie
Portaal  Portaalicoon   Religie

Orlando Edgar Bottenbley (Paramaribo, 1951) is een voormalig Nederlands predikant van de baptisten van de Vrije Baptistengemeente Bethel, een zogeheten megakerk in de Friese plaats Drachten.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn studie theologie aan het Bijbel Instituut België (thans de Evangelische Theologische Faculteit Leuven) studeerde hij verder aan het Nederlands Gereformeerd Seminarie en aan de Theologische Universiteit Kampen (Broederweg) van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.

Na zijn afstuderen is hij betrokken geweest bij het stichten van baptistengemeenten in Sneek, Heerenveen en Franeker. Hij was op dat moment predikant in Lemmer. In 1988 werd hij beroepen als voorganger van de Vrije Baptistengemeente in Drachten, een kerkelijke gemeente die hij heeft zien groeien van rond de 60 leden in de jaren 70 en 80 naar 2700 per eind 2009 met 's zondags zo'n 3500 kerkgangers bij verschillende diensten.[1] Deze gemeente komt sinds 17 december 2000 samen in een multifunctioneel centrum. Vanuit Drachten zijn ook gemeenten gesticht in Groningen, Dokkum en Leeuwarden.

In april 2015 maakte Bottenbley bekend in september 2016 te willen stoppen als predikant van de Vrije Baptistengemeente.[2] Ruim een jaar na die aankondiging werd Jacob Folkerts als zijn opvolger aangewezen.[3] In september 2017 zwaaide Bottenbley definitief af als voorganger in Drachten. Op dat moment telde de kerk ruim 4500 leden.[4] Sindsdien is Bottenbley voor drie dagen in de week verbonden aan een baptistengemeente in Amsterdam.[4]

Erkenning en kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

Op 13 oktober 2013 vierde Bottenbley zijn 25-jarig jubileum als predikant bij de Vrije Baptistengemeente Bethel. Tijdens de dienst werden hem door burgemeester Tjeerd van Bekkum van de gemeente Smallingerland de versierselen opgespeld die horen bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding leidde tot enige kritiek, omdat de Bethelkerk homoseksuele relaties en ongehuwd samenwonen afwijst.[5] In 2019 was hij een van de ondertekenaars van de Nashvilleverklaring.[6]

New Faith Network[bewerken | brontekst bewerken]

In 2017 verbond Bottenbley zich aan het online videoplatform New Faith Network voor christelijke films, overdenkingen en series. Hij plaatst daar regelmatig preken en geeft antwoord op vragen van kijkers.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Orlando Bottenbley van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.