Orlando López

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Orlando "Cachaito" López (Havana, 2 februari 1933 - aldaar, 9 februari 2009) was een Cubaans contrabassist, die vooral bekend werd als lid van de Buena Vista Social Club. Zijn bijnaam Cachaito ("kleine Cachao") kreeg hij naar zijn oom, de bekende contrabassist en uitvinder van de mambomuziek Israel "Cachao" López.

López was al heel jong bezig met muziek. Op zijn 11de speelde hij in het orkest van zijn tante. Op aanraden van zijn grootvader begon hij contrabas te spelen, zoals de familietraditie het vroeg. Op zijn 13de componeerde hij zijn eerste lied, een danzón met de titel Isora Infantil. Toen hij 17 was verving hij zijn oom eens bij "Arcana y sus Maravillas", maar hij maakte zoveel indruk op de groep, dat hij gevraagd werd om te blijven.

In de jaren 1950, bevond hij zich mede aan de basis van de "descarga", een muziekstijl die een mengeling is van jazzimprovisatie en het Afro-Cubaanse ritme. In 1957 speelde hij bij de populaire dansgroep "Orquesta iverside". In de jaren 1960 werd hij bassist bij de Nationale Symfonie en was ook lid van "Irakere", een Cubaanse experimentele groep die popmuziek, klassieke muziek, Cubaanse folk en Afrikaanse en jazzinvloeden combineerde.

López was ook lid van de Buena Vista Social Club, een groep van oudere Cubaanse muzikanten, samengebracht door Ry Cooder. Hij was het enige groepslid dat aan alle albums van de groep heeft meegedaan en is te zien in documentaire die Wim Wenders van de groep maakte. López overleed in februari 2009 na een prostaatoperatie.

Discografie[bewerken]

"Cachaito" (9 april 2001, World Circuit Records), met Manuel 'Angá' Diaz (congas), Pee Wee Ellis (hoorn), Bigga Morrison (Hammondorgel), Manuel Galban (gitaar) en Hugh Masekela (bugel)

Lijst van nummers:

 1. Siempre Con Swing (intro)
 2. Redencion
 3. Mis Dos Pequenas
 4. A Gozer el Tumbaq
 5. Cachaito in Laboratory
 6. Tumbao No. 5
 7. Conversacion
 8. Tumbanga
 9. Oracion Lucumi
 10. Wahira
 11. Anais
 12. La Negra

"Buena Vista Social Club" (9 juni 1997, World Circuit Records)

Lijst van nummers :

 1. Chan Chan
 2. De Camino A La Vereda
 3. El Cuarto De Tula
 4. Pueblo Nuevo
 5. Dos Gardenias
 6. Y Tu Que Has Hecho
 7. Veinte Anos
 8. El Carretero
 9. Candela
 10. Amor De Loca Juventud
 11. Orgullecida
 12. Murmullo
 13. Buena Vista Social Club
 14. La Bayamesa

Externe links[bewerken]