Orthogeomys cherriei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Orthogeomys cherriei
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Geomyidae (Goffers)
Geslacht:Orthogeomys
Soort
Orthogeomys cherriei
(Allen, 1893)
Orthogeomys cherriei op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Orthogeomys cherriei is een zoogdier uit de familie van de goffers (Geomyidae). De soort komt alleen voor in Costa Rica.

Naamgeving[bewerken]

De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Joel Asaph Allen in 1893.

Verspreiding[bewerken]

Orthogeomys cherriei komt is een endemische soort uit Costa Rica. Het verspreidingsgebied omvat het Caribisch laagland en de bergketens van de Cordillera de Tilarán en de Cordillera Central, waar deze goffer voorkomt in gebieden tussen zeeniveau tot op 1.450 meter hoogte. De soort is algemeen in landbouwgebieden en regenwouden. Er is geen overlap in het verspreidingsgebied van Orthogeomys cherriei met de andere goffersoorten in Costa Rica, te weten O. cavator, O. heterodus en O. underwoodi.

Kenmerken[bewerken]

Orthogeomys cherriei is ongeveer 20 cm lang en 350 gram zwaar. Mannelijke goffers zijn groter dan de vrouwtjes. De vacht is zwartbruin van kleur met een witte markering op de bovenzijde van de kop. Dit dier heeft een gedrongen lichaam, een kale staart en grote, geklauwde voorpoten.

Leefwijze[bewerken]

Dit knaagdier heeft een gravende leefwijze. Orthogeomys cherriei leeft solitair. Door middel van series van tunnels vlak onder de oppervlakte heeft de goffer toegang tot plantenwortels en knollen, waarmee Orthogeomys cherriei zich voedt. Diepere tunnels lopen naar holen voor voedselopslag en om te slapen. Orthogeomys cherriei kan schadelijk zijn voor landbouwgewassen.