Orthogeomys heterodus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Orthogeomys heterodus
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Geomyidae (Goffers)
Geslacht:Orthogeomys
Soort
Orthogeomys heterodus
(Wilhelm Peters, 1865)
Orthogeomys heterodus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Orthogeomys heterodus is een zoogdier uit de familie van de goffers (Geomyidae). De soort komt alleen voor in Costa Rica.

Naamgeving[bewerken]

De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Wilhelm Peters in 1865.

Verspreiding[bewerken]

Orthogeomys heterodus is een endemische soort uit Costa Rica en komt alleen voor in de Valle Central en omliggende bergen in gebieden tussen de 1.500 en 2.400 meter hoogte. De soort is algemeen in landbouwgebieden. Er is geen overlap in het verspreidingsgebied van Orthogeomys heterodus met de andere goffersoorten in Costa Rica, te weten O. cavator, O. cherriei en O. underwoodi.

Kenmerken[bewerken]

Orthogeomys heterodus is ongeveer 25 cm lang en 650 gram zwaar. Mannelijke goffers zijn groter dan de vrouwtjes. De vacht is bruin van kleur. De snuit heeft een bleke kleur. Sommige goffers hebben witte markeringen op de kop of op de romp. Dit dier heeft een gedrongen lichaam, een kale staart en grote, geklauwde voorpoten.

Leefwijze[bewerken]

Dit knaagdier heeft een gravende leefwijze. Orthogeomys heterodus leeft solitair. Door middel van series van tunnels vlak onder de oppervlakte heeft de goffer toegang tot plantenwortels en knollen, waarmee Orthogeomys heterodus zich voedt. Diepere tunnels lopen naar holen voor voedselopslag en om te slapen. Orthogeomys heterodus kan schadelijk zijn voor landbouwgewassen.