Ortholomus punctipennis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ortholomus punctipennis
Ortholomus punctipennis 01.JPG
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Lygaeidae (Bodemwantsen)
Onderfamilie:Orsillinae
Geslacht:Ortholomus
Soort
Ortholomus punctipennis
(Herrich-Schäffer, 1838)
Afbeeldingen Ortholomus punctipennis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ortholomus punctipennis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De Ortholomus punctipennis is een wants uit de onderfamilie Orsillinae en uit de familie bodemwantsen (Lygaeidae). 'Ganzerikbodemwants' is de Nederlandse naam voor deze wants op Waarneming.nl, waar voor alle in de Benelux voorkomende wantsen eenduidige Nederlandse namen zijn ingevoerd.[1][2]

Uiterlijk[bewerken]

Het is een grijsbruine wants met een fijne lichte beharing. Over het halsschild (pronotum) en schildje (scutellum) loopt een lichte middenstreep. De antenne is donker. Het connexivum (aan de zijkant zichtbare deel achterlijf) is onscherp bruin gevlekt. Het membraan (het doorschijnende deel) van het hemi-elytrum (de deels verharde voorvleugel) is witachtig grijs met vage bruine vlekken. De lengte is 4 – 6 mm.

Verspreiding en habitat[bewerken]

De soort is komt voor in heel Europa, Siberië, Centraal-Azië en China. Ze komen voor in droge gebieden met een zandbodem (zelden met een kalkbodem)

Leefwijze[bewerken]

De ganzerikbodemwants is een bodembewoner, die zelden in de planten te vinden is. De belangrijkste voedselplanten, waarop ook eitje zijn waargenomen, zijn planten uit het geslacht ganzerik (Potentilla). Daarnaast kunnen ze worden waargenomen op kruidachtige planten uit verschillende families. (vlinderbloemenfamilie (Leguminosae of Fabaceae), lipbloemenfamilie (Labiatae of Lamiaceae), composietenfamilie (Compositae of Asteraceae), vetplantenfamilie (Crassulaceae)). De eieren of nimfen overwinteren. In gebieden met een gunstig klimaat kunnen soms ook enkele imago’s overwinteren. De nieuwe generatie imago’s verschijnt in juni. In augustus kan er een tweede generatie verschijnen.

Externe link[bewerken]