Os (rund)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ossenwagen, India
Een os als rijdier

Een os is een gecastreerd exemplaar van een mannelijk rundvee-ras (stier). Ossen werden in Midden-Europa al in de 6e eeuw v.C. gebruikt in de landbouw. De os is één van de oudste door de mens gebruikte trekdieren. Al vroeg dienden zij om sleeën, karren en wagens voort te bewegen of om ossenmolens aan te drijven.

Door castratie werd het mogelijk de grote arbeidskracht van de stier voor menselijke doelen te gebruiken. De dieren kregen er een gelijkmoediger karakter door, waardoor zij beter als werkdier te gebruiken waren. Om ossen voor de ploeg of voor een kar of wagen te spannen wordt een tuigage gebruikt dat kan bestaan uit een juk dat verbonden is aan een dissel.

In verschillende Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen komen nog ossenkarren voor. Ook in Egypte werd nog lange tijd rundvee ingezet als trekdier voor de ploeg. Bij ossenrennen worden deze dieren ook bereden. Voor de vleesindustrie zijn ossen interessant vanwege hun stevige gemarmerde vlees.

De castratie gebeurt meestal wanneer de dieren nog jong zijn, op een leeftijd van tussen de twee weken en enkele maanden. Door de verminderde testosteron-productie groeien ossen langzamer dan stieren maar zij worden daardoor wel zwaarder gespierd dan koeien.

In sommige staten van de VS worden alle jonge stieren die als mestdieren op de weiden gehouden worden, gecastreerd. Soms worden daarna voor zowel de koeien als de pinken hormoonpreparaten gebruikt om toch een snelle groei te bewerkstelligen.

Trivia[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]