Os naviculare pedis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Os naviculare)
Ga naar: navigatie, zoeken
Os naviculare pedis
Bot
VoetwortelbeentjesA=Calcaneus, B=Talus, C=Os cuboides, D=Os naviculare, E=Os cuneiforme laterale, F=Os cuneiforme intermedium, G=Os cuneiforme mediale
Voetwortelbeentjes
A=Calcaneus, B=Talus, C=Os cuboides, D=Os naviculare, E=Os cuneiforme laterale, F=Os cuneiforme intermedium, G=Os cuneiforme mediale
Detailtekening van het linker os naviculare, van anterolateraal
Detailtekening van het linker os naviculare, van anterolateraal
Synoniemen
Latijn os naviculare[1]

os centrale tarsi[2]

Nederlands scheepvormig been[3]
[4]

schuitvormig been[4]
schuitvormig voetwortelbeentje[3]

Gegevens
Gewrichten articuleert met vier beenderen
talus proximaal
os cuneiforme mediale, intermedium en laterale distaal
Naslagwerken
Gray's Anatomy 63,270
Dorlands/Elsevier o_07/12598543
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Het os naviculare, van posteromediaal

Het os naviculare pedis[2] is een van de zeven voetwortelbeentjes. Het is gelegen aan de mediale zijde van de voetwortel en vormt een gewrichtsverbinding met het sprongbeen aan proximale zijde en de drie wiggenbeenderen (het os cuneiforme mediale, intermedium en laterale) aan distale zijde. Soms grenst het ook nog aan het os cuboides.

Het botje (os) kent de toevoeging naviculare (bootvormig) vanwege de gelijkenis met een klein bootje, gebaseerd op de vorm van het sterk concave proximale gewrichtsoppervlak. De volledige naam van het botje is os naviculare pedis (van de voet) genoemd, omdat er ook in de handwortel een botje voorkomt dat soms os naviculare genoemd wordt. Dit os naviculare manus (van de hand) wordt tegenwoordig echter meestal os scaphoides genoemd.

In andere zoogdieren komt het os naviculare ook voor. Bij paarden bijvoorbeeld is het os naviculare een distaal gelegen sesambeen.