Osama Nasr

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Hassan Mustafa Osama Nasr, in wat vermoed wordt een CIA surveillance foto te zijn

Hassan Mustafa Osama Nasr, soms in de media aangeduid als Osama Moustafa Hassan Nasr en ook wel bekend onder de naam Aboe Omar1963) is een in Italië woonachtige Egyptisch islamitisch geestelijke die door de Amerikaanse CIA werd verdacht van terrorisme, maar is hier nooit voor veroordeeld. Hij was de imam van een moskee in Milaan.

Hij werd bekend omdat hij op 17 februari 2003 in Milaan werd ontvoerd door de CIA. Volgens de Italiaanse justitie werd Osama Nasr via Aviano naar Duitsland gevlogen en vervolgens naar Egypte, waar hij zou zijn gemarteld. Naar eigen zeggen heeft hij hierbij aan één oor een gehoorbeschadiging opgelopen. Volgens zijn advocaat zou hij tijdens zijn detentie ook verschillende zelfmoordpogingen hebben ondernomen.

Nasr werd in Egypte in eerste instantie wel aangeklaagd voor lidmaatschap van een illegale organisatie, maar deze aanklacht werd zonder dat het tot een veroordeling kwam weer ingetrokken. Hierna werd hij tot en met 11 februari 2007 zonder aanklacht opnieuw opgesloten[1].

De ontvoering van Osama Nasr werd in het kader van het zogeheten rendition-programma van de CIA uitgevoerd, waarbij terreurverdachten in het geheim worden 'uitgeleverd' aan landen waar marteling niet is verboden dan wel wordt gedoogd. Het idee hierachter is dat de Verenigde Staten door martelingen niet zelf uit te voeren binnen de grenzen van de Amerikaanse wetgeving blijven.

Het zonder officiële medewerking van de Italiaanse justitie ontvoeren van Nasr leidde in Italië tot ophef. Toenmalig premier Berlusconi ontbood de Amerikaanse ambassadeur. Later werd duidelijk dat de Italiaanse geheime dienst Sismi mogelijk wel op de hoogte was en zelfs betrokken was bij de ontvoering. Begin juli 2006 werden twee topmannen van deze dienst, Marco Mancini en Gustavo Pignero gearresteerd voor hun mogelijke betrokkenheid bij deze affaire. De Italiaanse justitie heeft daarnaast om uitlevering van de CIA-agenten gevraagd die betrokken waren bij de ontvoering.

Bronnen[bewerken]

  1. AD.nl "Egypte laat uit Italië ontvoerde imam vrij", 12 februari 2007