Oscar Coomans de Brachène (politicus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Oscar Eugène Léon Norbert Marie Chislain Coomans de Brachène (Sint-Gillis, 7 maart 1885 - Aarschot, 21 oktober 1979) was burgemeester van de Belgische gemeente Aarschot in de provincie Brabant.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Oscar-Eugène Coomans was de zoon van Oscar-Jean Coomans en Marie-Virginie Stroobant. Zijn twee grootvaders waren de kunstschilder Pierre Olivier Joseph Coomans en de notaris-schrijver-politicus Eugène Stroobant. Zijn oudere broer was Raoul Coomans. Beiden bekwamen in 1931, voor hen en hun afstammelingen, hun naam te mogen wijzigen in Coomans de Brachène. In 1967 werd hij, samen met de zoon van zijn overleden broer en hun afstammelingen, in de Belgische erfelijke adel opgenomen.

Hij trouwde in 1913 met Clementine Fontaine (1890-1968), dochter van de Aarschotse notaris Gustave Fontaine, tevens ondervoorzitter van de provincieraad van Brabant, en Alida Tielemans, aandeelhoudster van de Aarschotse Brouwerij Tielemans.

Coomans behaalde het diploma van doctor in de rechten en licentiaat in het notariaat aan de KU Leuven. Hij werd eerst advocaat aan de balie van Leuven en volgde vervolgens zijn schoonvader op als notaris in Aarschot. Hij volgde deze ook op als lid van de provincieraad van Brabant. Hij stond ook als plaatsvervanger op de lijst voor de senaatsverkiezingen.

Het echtpaar kreeg vijf dochters en drie zoons, onder wie Guy Coomans de Brachène die zijn vader opvolgde als notaris en Albert Coomans de Brachène die na hem, gedurende een korte periode, burgemeester van Aarschot was.

Burgemeester[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de verkiezingen in Aarschot ging het overwegend om een tweestrijd tussen de katholieke en de liberale partij. Voor eerstgenoemde werd Oscar-Eugène Coomans burgemeester van 1919 tot 1922. Hij werd toen opgevolgd door de liberaal Felix Daels. In 1927 werd hij opnieuw burgemeester en bleef dit tot in 1947. Uiteraard werd hij tijdens de oorlog afgezet, hoewel hij de gestelde leeftijdsgrens nog niet had bereikt. Na de Bevrijding nam hij het ambt weer op, tot aan de eerste gemeenteraadsverkiezingen, toen hij de lijst liet aanvoeren door zijn zoon Albert, die hem opvolgde.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • KADOC, KU Leuven, Archief Oscar Eugène Coomans de Brachène.
  • Johan De Reu & Godfried Kwanten, "Familiearchief Coomans de Brachène. Verscheiden en verrassend", in: KADOC-nieuwsbrief, 2012, nr. 6, p. 8-13.
  • Thomas Coomans, "De Eerste Wereldoorlog in Aarschot, uittreksel uit de 'memoires' van Oscar-E. Coomans de Brachène", in: Het Oude Land van Aarschot, 30/4, dec. 1995, p. 189-246.
  • Thomas Coomans, "Het Kasteel Fontaine te Aarschot", in: Het Oude Land van Aarschot, 30/1, maart 1995, p. 8-33.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]