Naar inhoud springen

Oscillatoria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De oscillatoria[1][2][3][4] zijn een geslachtsgroep van cyanobacteriën. De bacteriedraden zijn in staat tot een langzaam oscillerende beweging, zoals de naam al aangeeft.

Oscillatoria vormen altijd onvertakte draden uit een rij cellen. Ze verschijnen meestal in dichte matten tot enkele centimeters dik, maar slechts zelden afzonderlijk of in kleine groepen. Onder extreme omstandigheden hebben de draden een dunne, kleurloze en stevige omhulling die aan het uiteinde open is. De filamenten zijn recht of licht golvend van vorm en zijn gewoonlijk tussen de 8 en 60 micrometer breed. In goede omgevingsomstandigheden zijn de draden mobiel, ze 'oscilleren'. De cellen zijn van kort cilindrisch tot tonvormig, zelden schijfvormig, maar altijd korter dan breed. De cellen aan het einde van de draden zijn breed afgerond, soms kopvormig. Aerotopen, d.w.z. gasbellen, zijn afwezig in de cellen, maar ze hebben fijne, blauwgroene, bruinachtige of roze gekleurde grana met opgerolde thylakoïden, die meestal onregelmatig door de cel zijn verdeeld.

Verspreiding en ecologie

[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht is wereldwijd verspreid. De soort groeit op een grote verscheidenheid aan substraten (modder, steen, zand) in zoet water, meestal in ondiep water of de oeverzones, b.v. grote meren. Ze gedijen zelden op natte bodems. Typisch zijn de grote matten, die ondergedompeld in het benthos ontstaan, maar later in grote hoeveelheden op het wateroppervlak drijven.

Type soort is de Oscillatoria princeps, Vaucher ex Gamont, voor het eerst beschreven in 1892. Het geslacht omvat de volgende soorten: