Oscillococcinum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Een dosis (één gram) oscillococcinum

Oscillococcinum is een homeopathisch middel waarvan beweerd wordt dat het de symptomen van griep zou verlichten. Deze claim mag volgens Europese richtlijnen niet op de verpakking, in de bijsluiter of in reclame-uitingen expliciet of impliciet voorkomen. In Frankrijk is het één van de meest verkochte middelen[1][2]. Oscillococcinum is zodanig verdund dat het praktisch uitgesloten is dat er nog een enkel molecuul van het hart- en leverextract van een muskuseend aanwezig kan zijn in het middel.[3] Er is om deze reden geen wetenschappelijke basis om te veronderstellen dat Oscillococcinum de symptomen van griep kan verlichten. Het wordt daarom aan de man gebracht als middel tegen een grieperig gevoel ('état gripaux').

De naam Oscillococcinum is eigendom van Boiron, een Frans bedrijf dat de licentiehouder is en tevens enige producent[3].

Ingrediënten[bewerken]

Het actieve ingrediënt is volgens het doosje anas barbariae hepatis et cordis extractum 200K HPUS. Hiermee worden delen (hepatis et cordis, lever en een hart) van de muskuseend (Anas barbariae) bedoeld[3].

De term HPUS geeft de verdunningsmethode van het hart- en leverextract aan. De verdunning van 200K is volgens de door de producent Boiron gebruikte potentioneringsmethode van Korsakoff verdund tot één actief deeltje op 1 × 10400 deeltjes. Praktisch betekent dit, dat Oscillococcinum geen moleculen van dierlijke oorsprong bevat. De pillen bestaan uit bindmiddel en suikers waaronder lactose. [4]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Homoeopathic Oscillococcinum for preventing and treating influenza and influenza-like syndromes
  2. A systematic review of systematic reviews of homeopathy
  3. a b c Oscillococcinum, een goed middel tegen griep?, dereactie.be, 6 november 2013
  4. Als er uitgegaan is van een extract met een concentratie van 1 molair dat 200 maal volgens de methode van Korsakoff verdund is dan zou dat een oplossing met een concentratie van 1 mol per 10397 m3 opleveren. Bedenk dat er in één mol stof 6,02 × 1023 moleculen van die stof aanwezig zijn. Er zou in het geval van Oscillococcinum in water ongeveer één actief deeltje op 10373 ton water overblijven. Het heelal bevat naar schatting 1035 ton materie waarvan een minieme fractie uit water bestaat. Daarom is de kans dat er een actief deeltje overblijft in het water dat zich in het heelal bevindt in een 200K verdunning volgens de methode van Korsakoff veel kleiner dan 10-338.