Oscillococcinum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Een dosis (één gram) oscillococcinum

Oscillococcinum is een homeopathisch middel waarvan beweerd wordt dat het de symptomen van griep zou verlichten. Deze claim mag volgens Europese richtlijnen niet op de verpakking, in de bijsluiter of in reclame-uitingen expliciet of impliciet voorkomen. In Frankrijk is het een van de meest verkochte middelen[1][2]. Oscillococcinum is zodanig verdund dat het praktisch uitgesloten is dat er nog een enkel molecuul van het hart- en leverextract van een muskuseend aanwezig kan zijn in het middel.[3] Er is om deze reden geen wetenschappelijke basis om te veronderstellen dat Oscillococcinum de symptomen van griep kan verlichten. Het wordt daarom aan de man gebracht als middel tegen een grieperig gevoel ('état gripaux').

De naam Oscillococcinum is eigendom van Boiron, een Frans bedrijf dat de licentiehouder is en tevens enige producent[3].

Ingrediënten[bewerken]

Het actieve ingrediënt is volgens het doosje anas barbariae hepatis et cordis extractum 200K HPUS. Hiermee worden delen (hepatis et cordis, lever en een hart) van de muskuseend (Anas barbariae) bedoeld[3].

De term HPUS geeft de verdunningsmethode van het hart- en leverextract aan. De verdunning van 200K is volgens de door de producent Boiron gebruikte potentioneringsmethode van Korsakoff verdund tot één actief deeltje op 1 × 10400 deeltjes. Praktisch betekent dit, dat Oscillococcinum geen moleculen van dierlijke oorsprong bevat. De pillen bestaan uit bindmiddel en suikers waaronder lactose. [4]

Externe links[bewerken]