Osdorper Ban

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Osdorper Ban
De Osdorperban, augustus 1962
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Nieuw-West
Wijk Osdorp
Begin Meer en Vaart
Eind Ookmeerweg, bij Westgaarde
Postcode (1068/1069)
Algemene informatie
Naam sinds 15 januari 1958
Openbaar vervoer Bus 63
Lucaskerk

De Osdorper Ban, vaak als één woord geschreven: Osdorperban, is een belangrijke doorgaande straat in de Amsterdamse wijk Osdorp. De naam van de straat werd op 15 januari 1958 door een gemeenteraadsbesluit bepaald.[1] De straat is vernoemd naar de buurtschap Osdorp en de naam kwam al voor in de voormalige gemeente Sloten (op 1 januari 1921 bij Amsterdam ingelijfd).

De straat loopt van oost naar west en begint bij de straat Meer en Vaart en de Geer Ban en loopt in westelijke richting met aan het einde een bocht naar rechts en komt bij Westgaarde uit op de Ookmeerweg. Verder kruist de straat de Baden Powellweg.

Aan het begin van de straat (links), op de hoek met Meer en Vaart is een politiebureau. Verderop zijn vanaf de Notweg tot en met Hoekenes, aan de noordzijde (rechts) een groot aantal winkels etc. Vervolgens gaat de straat over de Hoekenesgracht (met brug nummer 757), daarna ligt rechts de Lucaskerk. De Osdorper Ban "kruist" met een rotonde de Baden Powellweg. Na een bocht naar rechts eindigt deze straat op de Ookmeerweg. De toegangsweg van het "Herdenkingspark" Westgaarde (uitvaartcentrum, begraafplaats en crematorium) ligt in het verlengde van de Osdorper Ban.

Buslijn 63 rijdt door de straat.

Ter hoogte van de Ingelandenweg hangt een roos van Lies Maes tegen een blinde gevel.