Othnielia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Othnielia
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Het dijbeen YPM 1875, het enige bot dat van Othnielia bekend is
Het dijbeen YPM 1875, het enige bot dat van Othnielia bekend is
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Infraklasse:Archosauromorpha
Superorde:Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde:Ornithischia
Onderorde:Cerapoda
Infraorde:Ornithopoda
Geslacht
Othnielia
Galton, 1977
Typesoort
Nanosaurus rex
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Othnielia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Othnielia is een geslacht van plantenetende ornithischische dinosauriërs, behorend tot de groep van de Euornithopoda, dat tijdens het late Jura leefde in het gebied van het huidige Noord-Amerika.

In 1875 vond Marshall Parker Felch, een rancher die op zijn land vaak opgravingen verrichtte voor professor Othniel Charles Marsh, een dijbeen in Quarry N° 1 in Garden Park, Colorado, in een laag van de Morrisonformatie die dateert uit het Tithonien. In 1877 benoemde en beschreef Marsh dit specimen, holotype YPM 1915 (later YPM 1875), als een nieuwe soort van Nanosaurus; Nanosaurus rex, waarbij de soortaanduiding "koning" betekent in het Latijn. Later werden er verschillende vrij complete skeletten aan de soort toegewezen. In 1977 meende Peter Malcolm Galton dat de soort tot een apart geslacht behoorde dat hij vernoemde naar Marsh: Othnielia. In 2007 echter kwam Galton tot de conclusie dat het holotype niet onderscheiden kon worden van verschillende verwante soorten. Daarom splitste hij de veel betere skeletten van de soort af en benoemde die apart als het geslacht Othnielosaurus. Othnielia bleef achter als een nomen dubium, een naam die niet verder kan worden toegekend aan andere vondsten.

In 2018 stelde hij dat Othnielia vermoedelijk een jonger synoniem was van Nanosaurus agilis.

In 1996 hernoemde Gregory S. Paul Yandusaurus multidens tot een Othnielia multidens. Dit heeft echter geen navolging gevonden en de soort werd later het aparte geslacht Hexinlusaurus.

Het dijbeen moet hebben toebehoord aan een klein tweevoetig basaal lid van de Euornithopoda.