Otis Elevator Company

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Otis Elevator Company
Otis Elevator Company
Oprichting 1853
Oprichter(s) Elisha Otis
Hoofdkantoor Farmington, Verenigde Staten
Werknemers ca. 66.000
Producten Liften en roltrappen
Omzet/jr $12 miljard (2015)
Website Otis Worldwide
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Otis Elevator Company is de grootste producent van verticale transportsystemen ter wereld, vooral van liften en roltrappen.

Het bedrijf werd in 1853 opgericht in Yonkers, New York, Verenigde Staten door Elisha Otis. Hij ontwikkelde als eerste de veiligheidslift, die een speciaal mechanisme bevatte dat de liftkooi op zijn plaats moest houden als de liftkabels het zouden begeven. Otis maakte daarmee de ontwikkeling van wolkenkrabbers mogelijk.

Otis heeft de liften geleverd voor tal van beroemde gebouwen, waaronder de Eiffeltoren, het Empire State Building, de CN Tower en de Petronas Twin Towers.

Revolutie[bewerken | brontekst bewerken]

Otis heeft op het gebied van liften voor meerdere doorbraken gezorgd. Zo ontwikkelde Otis in 1852 de eerste lift met een vang, die voorkomt dat een lift bij het wegvallen van de kabeldruk naar beneden valt. Verder lanceerde het bedrijf in 2000 het unieke Gen2-systeem. Hierbij worden de veelgebruikte staalkabels bij tractieliften vervangen door onderhoudsarme aandrijfriemen en een machinekamerloze aandrijving, wat het onderhoud van de liften goedkoper maakt. Dit is tevens het enige product van Otis dat nog in Nederland te vinden is. Voorheen werden door Otis liften van het type 2000 gebouwd, deze waren verkrijgbaar in 3 verschillende uitvoeringen, de Otis 2000 H (Hydraulisch), de Otis 2000 E en de Otis 2000 VF (beide tractie).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]