Otter (pantserwagen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
GMC Otter
GMC Otter in Cavaleriemuseum Amersfoort
GMC Otter in Cavaleriemuseum Amersfoort
Soort
Periode -
Bemanning 1 chauffeur + 2
Lengte 4,5 m
Breedte 2,1 m
Hoogte 2,4 m
Gewicht 4,7 ton
Pantser en bewapening
Pantser 8-12 mm
Hoofdbewapening 1x mitraileur Bren .303 inch
Motor 92 pk
Snelheid (op wegen) 72 km/u
Gepantserde vrachtwagen GMC C15 TA

De Otter was een licht gepantserd verkenningsvoertuig geproduceerd voor de Canadese krijgsmacht in de Tweede Wereldoorlog.

Geschiedenis[bewerken]

Het Canadese leger had aan het begin van de Tweede Wereldoorlog de beschikking gekregen over het Britse verkenningsvoertuig de Humber. Op basis van de ervaring besloot men een eigen voertuig te ontwikkelen, de Otter. Het chassis van een Chevrolet 4x4 vrachtwagen werd hiervoor gebruikt. In vergelijking tot de Humber kreeg de Otter een dunner pantser, van 8 - 12 mm, en was daarom ongeveer 3 ton lichter.

Beschrijving[bewerken]

Het voertuig telde vier wielen die allen aangedreven werden (4x4). De GMC 270 benzinemotor telde 6 cilinders en leverde een vermogen van 92 pk. De bemanning bestond uit drie personen; de chauffeur en commandant in het bestuurdersgedeelte en een schutter in de toren. Deze toren was centraal op het voertuig gemonteerd had een .303 inch machinegeweer die ook tegen luchtdoelen ingezet kon worden. Versies met een andere bewapening, zoals een .50 inch machinegeweer of een 20 mm kanon, zijn ook geproduceerd. Het chassis werd geproduceerd door de Canadese vestiging van de Amerikaanse autofabrikant GMC en de romp door de Hamilton Bridge Company in Ontario[1].

In de jaren 1942 - 1945 zijn 1.761 exemplaren van dit voertuig gebouwd.

Variant[bewerken]

Een variant van de Otter was de gepantserde vrachtwagen GMC C15 TA. Dit voertuig was gebaseerde op hetzelfde chassis en was voorzien van dezelfde 4 takt kopklep-benzinemotor. De cabine is identiek aan die van de Otter, maar de ruimte achter de bestuurderscabine was echter open. De zijkanten waren van 8 mm pantser voorzien, maar het dak was uitsluitend afsluitbaar met een canvaskap. Het laadvermogen was circa 0,75 ton. Van deze versie waren er 3.961 geproduceerd.

In Nederlandse dienst[bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog heeft het Nederlandse leger een aantal Otters overgenomen van het Canadese leger. Het voertuig is bij de politionele acties in Nederlands-Indië gebruikt als verkenningsvoertuig. Exemplaren die in Nederland zijn gebleven, werden alleen gebruikt voor de rijopleiding bij de Cavalerie. Omstreeks 1950 werden de voertuigen uit dienst genomen. De Koninklijke Marechaussee heeft de Otter nog tot 1970 gebruikt[2].

Van de vrachtwagenversie waren 396 exemplaren in Nederlandse dienst opgenomen. In Nederlands-Indië werd de wagen ingedeeld bij de verkenningseskadrons en voor het transport bij de verkennerstirailleurs.

Externe links[bewerken]