Otto I van Weimar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Otto I van Weimar-Orlamünde
- 1067
Graaf van Orlamünde
Periode 1034 - 1067
Voorganger Willem III
Opvolger Ulrich I
Markgraaf van Meißen
Periode 1062 - 1067
Voorganger Willem
Opvolger Egbert I
Graaf van Weimar
Periode 1062 - 1067
Voorganger Willem IV
Opvolger Ulrich I
Vader Willem III van Weimar
Moeder Oda van de Lausitz
Dynastie Weimar

Otto I van Weimar-Orlamünde (ca. 1020 - 1067) was de jongste zoon van graaf Willem III van Weimar en Oda, dochter van markgraaf Thietmar van de Saksische Oostmark. In 1039 was hij graaf van Orlamünde geworden en in 1062 volgde hij zijn broer Willem op als markgraaf van Meißen en graaf van Weimar. In 1066 werd Otto voogd van de kathedraal van Merseburg. Otto was getrouwd met Adela van Brabant (ca. 1030 - 1083), lange tijd verkeerdelijk beschouwd als dochter van Lambert II van Leuven, maar vermoedelijk dochter van Reinier van Leuven, zoon van Lambert I van Leuven.[bron?]

Na zijn dood werden de graafschappen van Weimar en Orlamünde als één graafschap Weimar-Orlamünde beschouwd, hoewel de gebieden niet aaneengesloten waren. Zijn neef Ulrich I van Weimar volgende hem op in Weimar-Orlamünde, Egbert I van Meißen van het huis Brunswijk werd beleend met het Markgraafschap Meißen.

Otto en Adela hadden drie dochters:

Adelheid hertrouwde (1069) met markgraaf Dedo I van de Lausitz. Hij was weduwnaar van Oda, de moeder van Otto. Dedo en Adelheid kregen twee kinderen: