Otto Kuntze

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Otto Kuntze
Otto Kuntze
Volledige naam Carl Ernst Otto Kuntze
Geboren Leipzig, 23 juni 1843
Overleden San Remo, 1907
Geboorteland Koninkrijk Saksen
Duitse Bond
Standaardafkorting Kuntze
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Otto Kuntze aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Carl Ernst Otto Kuntze (Leipzig, 23 juni 1843San Remo, 1907) was een Duits botanicus. Zijn standaardafkorting is Kuntze.

In het begin van zijn carrière was hij apotheker. In deze periode publiceerde hij de Taschen-Flora von Leipzig. Tussen 1863 en 1866 werkte hij als koopman in Berlijn. In deze periode reisde hij door Centraal-Europa en door Italië. Van 1868 tot 1873 had hij een fabriek die etherische oliën produceerde. Tussen 1874 en 1876 reisde hij veel, naar de Caraïben, de Verenigde Staten, Japan, Zuidoost-Azië, het Arabisch Schiereiland en Egypte. Het verslag van deze reizen werd in 1881 gepubliceerd als Um die Erde. Van 1876 tot 1878 studeerde hij Natuurwetenschappen in Berlijn en Leipzig. Hij behaalde zijn doctoraat in Freiburg met een proefschrift over het geslacht Cinchona.

Tijdens zijn reizen verzamelde hij 7700 specimens, die werden bewaard in Berlijn en in Kew Gardens. Hij publiceerde hierover in 1891 de Revisio Generum Plantarum in drie volumes. Dit werk kwam als een schok in de botanische wereld omdat het de taxonomie volledig op zijn kop zette. Het werk werd in wijde kring afgewezen of opzettelijk genegeerd.

In 1886 bezocht Kuntze het Russische deel van Voor-Azië. Van 1887 tot 1888 verbleef hij op de Canarische Eilanden. Het resultaat van zijn onderzoekingen in beide gebieden publiceerde hij in de Revisio. In het begin van de jaren 90 vertrok hij naar Zuid-Amerika. Hij bezocht bijna alle landen van dit continent. In 1894 reisde hij door Zuidelijk Afrika en de Duitse koloniën. In de laatste jaren van zijn leven verbleef hij in San Remo.

Zijn revolutionaire ideeën over botanische nomenclatuur brachten een schisma teweeg. Op een gegeven moment bestonden er twee versies van de Rules of Botanical Nomenclature,[1][2] de voorloper van de International Code of Nomenclature for algae, fungi, and plants. Dit conflict kwam tot een uitbarsting op het tweede Internationaal Botanisch Congres in 1905.