Otto von Guericke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door HRoestBot (overleg | bijdragen) op 9 okt 2011 om 06:35. (r2.6.5) (Robot: toegevoegd: be-x-old:Ота фон Герыке)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Otto von Guericke

Otto von Guericke (Magdeburg, 20 november 1602Hamburg, 11 november 1686) was een Duits natuurkundige.

Hij studeerde te Leipzig, Helmstedt en Jena rechten, en te Leiden wis- en natuurkunde. Hij was van 1646 tot 1681 burgemeester van Magdeburg. In 1666 werd hij in de adelstand verheven.

Von Guericke was onder meer uitvinder van de vacuümpomp en de elektriseermachine, en ontdekte onder meer elektrische afstoting en het verband tussen de luchtdruk en het weer.

Beroemd is zijn experiment van de Maagdenburger halve bollen. Hierbij werden twee halve bollen zonder verdere bevestiging tegen elkaar aan geplaatst, zodat de ruimte tussen hen in luchtdicht was, en deze werd vervolgens leeggepompt. Hierna bleek het onmogelijk, zelfs met behulp van een stel van 16 paarden, om deze weer van elkaar te verwijderen. Hiermee was de kracht van de luchtdruk aangetoond.

Nageslacht

De Nederlandse predikant Johannes van Loenen Martinet (1840-1918) was een nazaat van Otto von Guericke; de grootmoeder van Van Loenen Martinet was de officiersdochter Wilhelmina Johanna van Guericke (1788-1830), gehuwd met de Harderwijkse burgemeester Johannes Jacobus van Loenen.

Zie de categorie Otto von Guericke van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.