Naar inhoud springen

Oud-Berendrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oud-Berendrecht
Oud-Berendrecht, op een fantasietekening uit 1731
Locatie Leiderdorp
Algemeen
Eigenaar familie Van Berendrecht
Gebouwd in circa 1421
Gebouwd door Jan Willem Ysbrandtsz van Beerendrecht
Gesloopt in 1574
Bijzonderheden in 1645 herbouwd in Aarlanderveen
Boven Oud-Berendrecht, onder het nieuwe Berendrecht

Oud-Berendrecht was een kasteel in het Nederlandse dorp Leiderdorp, provincie Zuid-Holland.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De familie Van Berendrecht heeft twee kastelen met de naam Berendrecht gebouwd: het eerste kasteel werd in de 15e eeuw gesticht in Leiderdorp, het tweede in de 17e eeuw in Aarlanderveen. Om onderscheid tussen beide te maken wordt het Leiderdorpse kasteel daarom aangeduid als Oud-Berendrecht.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1421 wordt Oud-Berendrecht voor het eerst genoemd: Jan Willem Ysbrandtsz van Berendrecht werd toen door de abdij van Rijnsburg met 19 morgen land beleend. Hij was waarschijnlijk ook de stichter van het kasteel.

Zijn nazaten bewoonden het kasteel totdat het in 1574 op bevel van het Leidse stadsbestuur werd afgebroken. De stad werd namelijk door Spaanse troepen aangevallen en het bestuur wilde alle stenen gebouwen afbreken binnen een afstand van 500 roeden van de stadsmuren. Zo werd voorkomen dat een gebouw tijdens het beleg kon worden gebruikt door de aanvallers. De laatste bewoner van kasteel Oud-Berendrecht was Ludewy.

Na het beleg werd het kasteel niet meer herbouwd. Wel werd in 1645 in Aarlanderveen door Franck van der Meer van Berendrecht een nieuw landhuis met de naam Berendrecht gebouwd. De gronden van Oud-Berendrecht te Leiderdorp werden uit de leenplicht ontslagen en het nieuwe Berendrecht werd nu in leen opgedragen aan Rijnsburg.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Berendrecht was volgens archiefdocumenten een omgracht kasteel, bestaande uit twee evenwijdige woonvleugels. Op de voorhof stond een achtkantige toren met aanbouw. Rondom waren sier- en moestuinen.

De 18e-eeuwse afbeeldingen zijn ruim na de afbraak in 1574 gemaakt en worden als onbetrouwbaar beschouwd.

Anno 2024 bevindt zich op de oude kasteellocatie de Scheppingskerk.