Oud-Loosdrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oud-Loosdrecht
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Oud-Loosdrecht (Noord-Holland)
Oud-Loosdrecht
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Wijdemeren Wijdemeren
Coördinaten 52° 12′ 0″ NB, 5° 5′ 0″ OL
Algemeen
Inwoners
(2004)
1720
Woonplaats (BAG) Loosdrecht
Detailkaart
Kaart van Oud-Loosdrecht
Locatie in de gemeente Wijdemeren
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Oud-Loosdrecht is een dorp in de gemeente Wijdemeren, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Samen met Nieuw-Loosdrecht vormt het Loosdrecht. Het dorp heeft 1720 inwoners (2004). Het dorp ligt midden in een gebied omringd met wateren waarvan de bekendste de Loosdrechtse Plassen zijn.

Oud-Loosdrecht bestaat uit vijf straten en drie dijken: Bleekveld, Drie Kampjes, Oppad, Heulakker, Vuntuslaan en de 's-Gravelandsevaartweg. De naam van de dijken zijn de Oud- Loosdrechtsedijk, de Horndijk en de Veendijk.

Loosdrecht (Loesdregt) wordt aan het eind van de dertiende eeuw voor het eerst genoemd. De bewoners kerkten in Loenen. In 1332 heeft (Oud-)Loosdrecht een eigen parochie met een kapel in de Zijpe (Sijpe/Sype), dat is het tegenwoordige Nieuw-Loosdrecht. In 1400 werd de Sijpe een zelfstandige parochie met dus een eigen kerkgebouw. Vanaf die tijd sprak men van de Oude kerk (Oûkerck, ook wel Ouderkerck)en van de Nieuw kerk en analoog daaraan van de Oude- en de Nieuwe Loosdrecht. Beide dorpskernen zijn echter even oud. De kerk van Oud-Loosdrecht werd in 1843 afgebroken en op dezelfde plaats verrees het gebouw zoals afgebeeld op de foto. Een bijzonderheid is, dat in het rampjaar 1672/'73 de Oud-Loosdrechtse klok werd geroofd door de Fransen. Admiraal Cornelis Tromp is in 1674 op het eiland Noirmoutier geland en heeft vandaar zes kerkklokken mee terug genomen. Een van deze klokken, de Marie-Anne, hangt nu in de toren van deze kerk.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Kerk van Oud Loosdrecht