Oud-Wulven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oud-Wulven
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Oud-Wulven
Oud-Wulven
Situering
Provincie Utrecht
Gemeente Houten
Coördinaten 52° 3′ NB, 5° 9′ OL
Overig
Postcode 3992
Netnummer 030
Woonplaats (BAG) Houten
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Oud-Wulven is een buurtschap behorende tot de gemeente Houten, in de provincie Utrecht. Het ligt even ten noorden van Houten. Tot 1949 stond in deze buurtschap het huis Kasteel Oud-Wulven. In 1957 werden de laatste restanten verwijderd. De oudenpoort van Kasteel Oud-Wulven in de gevel van gemeentehuis Houten alsook een paar stenen beeldjes in de buurtschap zijn de enige herinnering aan dit huis.

De geschiedenis van het gerecht Oud-Wulven is complex en uitvoerig beschreven. In de trouwakten uit de achttiende eeuwen van het gerecht wordt het vaak als gerecht Oud-Wulven en Waijen vermeld, maar ook als gerecht Oud-Wulven en Slachtmaat.

Gemeente Oud-Wulven[bewerken]

Op 1 januari 1812 werd het gerecht Oud-Wulven bij de gemeente Houten gevoegd. Per 1 januari 1818 vormden de gerechten Oud-Wulven, Waijen, Wulven, Heemstede en de gerechten Slachtmaat, de Grote en Kleine Koppel en Maarschalkerweerd de gemeente Oud-Wulven. Het grondgebied van deze gemeente strekte zich uit van de Kromme Rijn bij Maarschalkerweerd tot aan het huidige bedrijventerrein Het Klooster in Nieuwegein.[1] De gemeente werd bestuurd vanuit de gemeente Houten, omdat de burgemeester van Houten, dezelfde persoon was als die van de gemeente Oud-Wulven.

Op 8 september 1857 werden de gemeenten Houten, Oud-Wulven en Schonauwen samengevoegd tot een nieuwe gemeente Houten. Tegenwoordig is het grondgebied van de voormalige gemeente Oud-Wulven bebouwd door uitbreiding van de stad Utrecht en Houten.

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

C.Dekker, het Kromme Rijngebied in de Middeleeuwen (1983), pag 442

Beluister

(info)