Oud-Wulven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oud-Wulven
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Oud-Wulven (Utrecht)
Oud-Wulven
Situering
Provincie Utrecht
Gemeente Houten
Coördinaten 52° 2′ 40″ NB, 5° 9′ 18″ OL
Overig
Postcode 3992
Netnummer 030
Woonplaats (BAG) Houten
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Oud-Wulven is een buurtschap behorende tot de gemeente Houten, in de provincie Utrecht. Het ligt even ten noorden van Houten. Tot 1949 stond in deze buurtschap het huis Kasteel Oud-Wulven. In 1957 werden de laatste restanten verwijderd. De oudenpoort van Kasteel Oud-Wulven in de gevel van gemeentehuis Houten alsook een paar stenen beeldjes in de buurtschap zijn de enige herinnering aan dit huis.

Gerecht Oud-Wulven[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van het gerecht Oud-Wulven is complex en uitvoerig beschreven. De gerechten Oud-Wulven en Waijen werden in 1545 verenigd en het nieuwe gerecht werd sindsdien bestuurd door een schout en vijf schepenen. In de trouwakten uit de achttiende eeuwen van het gerecht wordt het vaak als gerecht Oud-Wulven en Waijen vermeld, maar ook als gerecht Oud-Wulven en Slachtmaat. Van 1798 tot 1801 en van 1812 tot 1818 was het gerecht verenigd met Houten.

Gemeente Oud-Wulven[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 januari 1812 werd het gerecht Oud-Wulven bij de gemeente Houten gevoegd. Per 1 januari 1818 vormden de gerechten Oud-Wulven en Waijen, Wulven, Heemstede, Slagmaat, Grote Koppel, Kleine Koppel en Maarschalkerweerd de gemeente Oud-Wulven. Het grondgebied van deze gemeente strekte zich uit van de Kromme Rijn bij Maarschalkerweerd tot aan het huidige bedrijventerrein Het Klooster in Nieuwegein.[1] De gemeente werd bestuurd vanuit de gemeente Houten, omdat de burgemeester van Houten, dezelfde persoon was als die van de gemeente Oud-Wulven.

Op 8 september 1857 werden de gemeenten Houten, Oud-Wulven en Schonauwen samengevoegd tot een nieuwe gemeente Houten. Tegenwoordig is het grondgebied van de voormalige gemeente Oud-Wulven bebouwd door uitbreiding van de stad Utrecht en Houten.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • C.Dekker, het Kromme Rijngebied in de Middeleeuwen (1983), pag 442
  • W.A.G. Perks, Geschiedenis van de gemeentegrenzen in de provincie Utrecht (z.j.)
Oud-Wulven.png
Zie de categorie Oud Wulven van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.