Oud bruin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Oud bruin is de benaming voor twee zeer verschillende donkere biersoorten die in Nederland en in Vlaanderen worden gebrouwen.

Nederlands oud bruin[bewerken | brontekst bewerken]

Heineken Oud Bruin

Nederlands oud bruin is een ondergistend bier met een laag alcoholgehalte. Het bier heeft een zoete tot erg zoete smaak doordat het bier na het brouwproces kunstmatig is gezoet. Oorspronkelijk werd als basis meestal bier gebruikt waarvan de gisting was mislukt of dunbier dat was verkregen door een tweede filtering van het restant in de filterkuip. In beide gevallen was het bier slecht van smaak en bovendien slechts zeer beperkt houdbaar. Door het te zoeten kon het toch worden verkocht. Hierbij kwamen ook bovengistende soorten voor. Tegenwoordig dient vooral verdunde pils als basis. Oud bruin wordt onder andere gebrouwen door Alfa, Dommelsch, Grolsch, Brand en Bavaria. Het wordt regelmatig gebruikt in de keuken, onder andere bij de bereiding van wild.

Biernaam Alcoholpercentage Brouwerij
Alfa Oud Bruin 2,5% Alfa Brouwerij
Bavaria Oud Bruin 3% Brand Bierbrouwerij
Brand Oud Bruin 3,5% Brand Bierbrouwerij
Budels Oud Bruin 3,5% Budelse Brouwerij
Dommelsch Oud Bruin 2% Dommelsche Bierbrouwerij
Grolsch Oud Bruin 2,5% Grolsche Bierbrouwerij
Gulpener Oud Bruin 3% Gulpener Bierbrouwerij
Hengelo Bier Oud Bruin Hengelosche Bierbrouwerij
Lindeboom Oud Bruin 3,5% Bierbrouwerij Lindeboom
Oranjeboom Oud Bruin 2,5% Oranjeboom Bierbrouwerij

Vlaams oud bruin[bewerken | brontekst bewerken]

Liefmans Oud Bruin

In België kan oud bruin slaan op het bovengistend Vlaams oud bruin uit Oudenaarde en omstreken, een bier dat rijpt op RVS tanks, met als bekendste merk Liefmans. De West-Vlaamse variant is gerijpt op eikenhouten vaten, zogenoemde foeders, en heeft hierbij een gewenste melkzuurinfectie verkregen.[1] Hierdoor heeft het bier een licht zurige smaak.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Oud bruin wordt soms samen met pils gebruikt voor de karakteristiek Limburgse biermengsels Sjoes en Half-om. Hierbij wordt pilsener gemengd met een scheut (Sjoes) of de helft (half-om) oud bruin.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]