Oude-Tonge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oude-Tonge
Ouwuh Tonguh(Flakkees)
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Oude-TongeOuwuh Tonguh(Flakkees)
(Details)
Oude-Tonge
Oude-Tonge
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Goeree-Overflakkee Goeree-Overflakkee
Coördinaten 51° 41′ NB, 4° 13′ OL
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Oostflakkee
Locatie in de voormalige gemeente Oostflakkee
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Oude-Tonge is een plaats in het oosten van de gemeente Goeree-Overflakkee (provincie Zuid-Holland) op het eiland Goeree-Overflakkee. Oude-Tonge telde op 1 januari 2012 4.860 inwoners.

Op 1 januari 2013 is Oude-Tonge opgegaan in de nieuwe gemeente, daarvoor was het onderdeel van de voormalige gemeente Oostflakkee. Tot 1 januari 1966 was Oude Tonge een zelfstandige gemeente (destijds officieel zonder koppelingsstreepje geschreven).[1]

In Oude-Tonge is de voetbalclub Don Bosco Grijsoord Combinatie (DBGC) gevestigd.

Elke vrijdagmorgen wordt op het Kaaiplein de weekmarkt gehouden. Deze weekmarkt bestaat uit circa 15 kramen, voornamelijk in de voedselbranche, zoals een warme bakker, poelier en twee groenteboeren. De markt begint erg vroeg, vanaf 7:00 uur staan de eerste klanten op de markt.

1953 - 2003[bewerken]

Oude-Tonge heeft van alle plaatsen het zwaarst onder de watersnood van 1953 geleden, in de nacht van 31 januari op 1 februari kwamen 305 mensen om het leven, bijna 10% van de bevolking. In 2003 werden deze slachtoffers herdacht, hierbij waren onder andere koningin Beatrix, premier Balkenende en enkele ministers aanwezig. De herdenking werd live uitgezonden door de NOS.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties