Oude-Tonge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oude-Tonge
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Oude-Tonge
(Details)
Oude-Tonge
Oude-Tonge
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Goeree-Overflakkee Goeree-Overflakkee
Coördinaten 51° 41′ NB, 4° 13′ OL
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Oostflakkee
Locatie in de voormalige gemeente Oostflakkee
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Oude-Tonge tijdens de watersnoodramp in 1953

Oude-Tonge is een plaats in het oosten van de gemeente Goeree-Overflakkee (provincie Zuid-Holland) op het eiland Goeree-Overflakkee. Oude-Tonge telde op 1 januari 2012 4.860 inwoners.

Op 1 januari 2013 is Oude-Tonge opgegaan in de nieuwe gemeente, daarvoor was het onderdeel van de voormalige gemeente Oostflakkee. Tot 1 januari 1966 was Oude Tonge een zelfstandige gemeente (destijds officieel zonder koppelingsstreepje geschreven).[1] De voetbal club in oude-tonge heet; D.B.G.C.

Geschiedenis[bewerken]

Oude-Tonge heeft van alle plaatsen het zwaarst onder de watersnood van 1953 geleden, in de nacht van 31 januari op 1 februari kwamen 305 mensen om het leven, bijna 10% van de bevolking. In 2003 werden deze slachtoffers herdacht, hierbij waren onder andere koningin Beatrix, premier Balkenende en enkele ministers aanwezig. De herdenking werd live uitgezonden door de NOS.

Oude-Tonge telt 3 kerkgenootschappen: De hervormde gemeente die kerkt in de dorpskerk van Oude-Tonge. Verder is er ook nog een Rooms- Katholieke kerk en een kleine gereformeerde gemeente. Het oosten van Goeree- Overflakkee wordt globaal gezien als het minst christelijke deel van het eiland, hier valt Oude-Tonge dus ook onder.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]