Oude Raadhuis van Bratislava

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oude Raadhuis van Bratislava
Stará Ranica (Bratislava)
Régi városháza (Poszony)
Altes Rathaus (Pressburg)
De voorzijde van het raadhuiscomplex vanaf het Hoofdplein van Bratislava met op de voorgrond de Roland fontein bij avond
Locatie
Locatie Hoofdplein, Oude stad, (Bratislava)
Coördinaten 48° 9′ NB, 17° 7′ OL
Status en tijdlijn
Huidig gebruik Diverse musea, waaronder het Stadsmuseum van Bratislava
Start bouw 1370 (Raadhuistoren)
Architectuur
Bouwstijl Gotiek, renaissance en barok
Bouwinfo
Eigenaar Bratislava
Close-up van een deel van de binnenplaats van het Oude raadhuiscomplex van Bratislava
Voorzijde van het Oude Raadhuis bij daglicht
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde



Het Oude Raadhuis van Bratislava (Slowaaks: Stará Ranica, Hongaars: Régi városháza, Duits: Altes Rathaus) is een bouwwerk uit de Renaissance, is een van de oudste gebouwencomplexen van Bratislava (oudste gedeelte stamt uit 1370) en biedt vandaag de dag ruimte aan meerdere musea, waarvan het Stadsmuseum van Bratislava het grootste deel van het complex beheerst. Het complex is ontstaan uit meerdere woonhuizen in de 15e eeuw. Deze woonhuizen behoorde toe aan de families: Jakub ,Unger en Pawer. Het huis van de familie Jakub stamde uit een eerdere periode, namelijk de Romaanse tijd. In 1867 werd het stadhuis verder uitgebreid met het naastgelegen Apponypaleis.

Het stadhuis in Bratislava is het oudste in haar soort in het vroegere Opper-Hongarije, de huidige Slowaakse Republiek en is gelegen aan het Hoofdplein en grenst via de achterzijde aan het Primatenplein, waaraan het gelijknamige Primatenpaleis gelegen is. Het stadhuiscomplex is door de eeuwen heen vaak van binnenin veranderd.

De Stadhuistoren is te beklimmen en vanaf het uitzichtsplatform heeft U een panoramabeeld van de Oude stad en haar nabije omgeving.

Het stadhuiscomplex beschikt over een grote binnenplaats.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]