Oude Tramwegbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oude Tramwegbrug
Oude Tramwegbrug (november 2018)
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam-Noord
Landelijk Noord
Overspant Zwetsloot
Breedte 2,60 m
Brugnummer 1733
Bouw
Bouwperiode 1985
Gebruik
Huidig gebruik fietsbrug
Weg Buikslotermeerdijk
Architectuur
Type vaste brug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Oude Tramwegbrug (brug 1733) is een brug in Amsterdam-Noord.

De brug vormt net als de Hoornsekopbrug met dezelfde constructie voor fietsers de verbinding tussen de Buikslotermeerdijk en de Termieterweg die naar buurtschap 't Nopeind loopt. Ze overspant de ringvaart en voert naar de Kleine Blauwe Polder, waarin de Termieterweg ligt.

De brug ging naamloos door het leven totdat de gemeente Amsterdam haar op 9 november 2018 de naam Oude Tramwegbrug gaf. Het voorstel daartoe kwam van de Centrale Dorpenraad binnen Landelijk Noord. De naam verwijst naar de Waterlandse tram die tussen 1888 en 1956 hier een brug had met de halte Zunderdorp aan de Termietergouw (huisnummer 12); Zunderdorp lag wel 500 meter oostelijk van het stationnetje.

De Oude Tramwegbrug is niet van die tijd. De brug wordt gedragen door betonnen brugpijlers met betonnen jukken. Zij dragen houten of stalen balken. Het rijdek bestaat uit houten planken waarop een antisliplaag. De witgeschilderde leuningen zijn van hout, de leuningen zijn door middel van bouten aan de overspanning bevestigd. In het midden van de brug is een wegversmalling aangelegd.

De brug dateert vermoedelijk van rond 1985.

Zijaanzicht van brug 1733 (november 2018)