Oude of Pelgrimvaderskerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oude of Pelgrimvaderskerk
Oude of Pelgrimvaderskerk
Plaats Rotterdam
Gewijd aan Antonius van Egypte
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 27′ OL
Gebouwd in 1417
Restauratie(s) 1761, 1958, 1998
Architectuur
Stijlperiode voorgevel uit 1761 in régencestijl
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Oude of Pelgrimvaderskerk aan de Aelbrechtskolk 20 is een kerk in historisch Delfshaven (Rotterdam). Het exterieur heeft een karakteristieke voorgevel in régencestijl (1761) en klokkentorentje.

De kerk is als Sint-Antoniuskapel gebouwd in 1417 en maakte deel uit van de parochie Schoonderloo. In 1574 is de kerk in protestantse handen terechtgekomen.

De Oude of Pelgrimvaderskerk dankt haar internationale bekendheid aan de Pelgrimvaders. In 1620 hebben de Pilgrim Fathers hier in de buurt hun laatste dienst in Nederland gehouden voor zij naar Amerika vertrokken. In de Verenigde Staten is de kerk daarom ook bekend onder de naam 'Pilgrim Father Church'.

In 1761 is de kerk ingrijpend verbouwd. De kerk kreeg zijn huidige voorgevel en werd ook 3,5 meter verhoogd.

De kerk is in 1958 gerestaureerd. Na aankoop door de Stichting Oude Hollandse Kerken is de kerk in de laatste jaren van de vorige eeuw (afronding in 1998) gerestaureerd. Ook het Witte-orgel is toen hersteld. De kerk wordt inmiddels beheerd door een zelfstandige stichting.

De belangrijkste bijzonderheden van de Oude Kerk zijn naast het orgel een 44 klokken tellend carillon, de rijk versierde preekstoel uit de 18de eeuw, het doophek, de glas-in-loodramen en de in oude stijl herstelde tuin.

De belangrijkste gebruiker van de Oude of Pelgrimvaderskerk is nog steeds de Hervormde Gemeente Delfshaven, met diensten op zondag om 10:00 uur en 17:00 uur.

Naast de kerkelijke activiteiten wordt de Oude of Pelgrimvaderskerk verhuurd voor concerten, lezingen, trouwerijen en exposities.

Elke vrijdag en zaterdag is er Open Kerk van 12:00 tot 16:00 uur, tenzij de kerk verhuurd is. Tijdens Open Kerk is de kerk vrij te bezoeken / bezichtigen. Er zijn vrijwilligers aanwezig om verhalen te vertellen en/of vragen te beantwoorden. Bekijk de website van de Oude of Pelgrimvaderskerk voor actuele data van de Open Kerk. In de Ankie Verbeek-Ohrzaal, in het bijgebouw Eben-Haëzer, is een permanente expositie over de Pilgrim Fathers "The Pilgrim Presentation" die een bezoekje waard is.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oude of Pelgrimvaderskerk (Delfshaven) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.